Călin Popescu Tăriceanu a declarat, referitor la reexaminarea Codului fiscal, că este o situaţie inedită din punct de vedere procedural, întrucât solicitarea preşedintelui nu s-a făcut cu indicarea articolelor de revizuit, fiind cerut în acest sens un punct de vedere al experţilor de la Senat.
Biroul Permanent al Senatului a decis, joi, ca cererea de reexaminare a Codului fiscal formulată de preşedintele Klaus Iohannis să fie transmisă comisiilor de specialitate, urmând ca, luni, la ora 15.00, să se reunească plenul sesiunii extraordinare pentru a dezbate şi adopta prin vot o hotărâre cu privire la cererea de reexaminare.
"Vreau să subliniez faptul că suntem într-o situaţie inedită din punct de vedere procedural, pentru că în mod normal solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul, cererea preşedintelui este o scrisoare adresată Parlamentului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.
Preşedintele Senatului a mai afirmat că a cerut, în acest sens, un punct de vedere al experţilor jurişti de la Senat, pentru a avea o imagine mai clară a manierei în care ar trebui procedat, afirmând că, în situaţia de faţă, Parlamentul are doar două opţiuni, fie de a aproba Codul Fiscal în forma iniţială şi de a respinge, prin urmare, cererea de reexaminare a preşedintelui, fie de a vedea care este soluţia juridică.
"Va trebui să vedem care este soluţia juridică la această problemă, de altfel, am şi cerut un punct de vedere al experţilor jurişti de la Senat, de la Departamentul legislativ, pentru a avea o imagine mai clară a modului în care ar trebui să procedăm, pentru că altfel nu avem decât două variante: ori aprobăm Codul fiscal aşa cum a fost el aprobat de Parlament şi, practic, respingem cererea de reexaminare, ori discutăm", a mai afirmat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai spus că parlamentarii nu pot discuta concret pentru că "în scrisoarea" transmisă Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis nu a precizat care sunt punctele pe care Legislativul trebuie să le reconsidere.
"Nu avem ce să discutăm concret pentru că preşedintele nu ne-a dat, în scrisoare, punctele exacte pe care ar trebui să le reconsidere Parlamentul", a spus preşedintele Senatului.
Tăriceanu a mai subliniat că în Regulament nu există procedura reintroducerii unor amanedamente noi la proiectul Codului fiscal, în această etapă.
"Nu există în Regulament porcedura introducerii unor amandamente de către Parlament, o să încercăm, aşa cum spuneam, să vedem care este soluţia. Nu este întotdeauna o chestiune politică, trebuie să ne gândim şi la aspectele juridice pentru a nu crea precedente care pot să fie dăunătoare pe viitor. Chiar dacă preşedintele ar fi indicat care sunt amendamentele care trebuie reconsiderate, în faza aceasta nu sunt admise amendamente din partea parlamentarilor. Ceea ce se discută în cadrul unei cereri de reexaminare sunt solicitările formulate de preşedinte", a afirmat Tăriceanu.
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.
Joi, la discuţiile tehnice asupra noului Cod fiscal, reprezentanţii partidelor au propus să se prevadă o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.
"Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte - prima treaptă va fi de 20%, intrararea în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi, după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%", a spus Eugen Nicolicea (UNPR).
Senatorul Haralambie Vochiţoiu a precizat, la rândul său, că în urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie prorogată până la 1 ianuarie 2017.
El a adăugat că toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.