Dispute în conducerea PSD, din cauza proiectelor de modificare a legislaţiei electorale. Marian Oprişan, liderul filialei din Vrancea, cere chiar demisia lui Valeriu Zgonea de la conducerea Camerei Deputaţilor. Motivul: nu s-ar fi consultat cu partidul înainte de decizia din Comisia de Cod Electoral, privind revenirea la modul de alegere a şefilor de Consilii Judeţene prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni. Valeriu Zgonea ocupă şi funcţia de preşedinte al respectivei comisii.

Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD şi preşedintele Uniunii Naţionale a Preşedinţilor de Consilii Judeţene, s-a supărat că în Comisia de Cod Electoral, prezidată de Valeriu Zgonea, s-a decis de principiu ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi de către consilieri prin vot indirect.

„Propunerea noastră a fost de a rămâne sistemul actual, nu a avut majoritate. Propunerea PNL a fost de a se vota în două tururi, nu a avut majoritate şi atunci am ajuns la un compromis politic, ca să schimbăm totuşi, toţi ne-am angajat că schimbăm sistemul de vot”, a spus preşedintele PSD, premierul Victor Ponta.

Decizia din comisie l-a determinat pe seful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprisan, să ceară, în faţa conducerii PSD, retragerea lui Valeriu Zgonea de la şefia comisiei.

„Vă spun, a fost o chestiune simbolică, ca să ne trezim o dată pentru totdeauna şi să nu mergem cu măsuri heirupiste. Am trecut prin vot indirect, formula a generat corupţie, pe bază de bani unii consilieri au fost mituiţi, s-au făcut majorităţi altele decât cele alese”, a spus Marian Oprişan.

Liderul PSD Victor Ponta a recunoscut că subiectul împarte PSD şi a precizat că cele două tabere va trebui să ajungă la un consens la Comitetul Executiv Naţional. Noua legislaţie electorală trebuie să fie adoptată înainte de finalul lunii mai, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia recomandă ca legile electorale să nu fie schimbate cu mai puţin de un an înainte de alegeri.