Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat marţi că decizia şefului statului de nominalizare a lui Dacian Cioloş pentru postul de premier este o cacealma care are ca efect prelungirea şi adâncirea crizei politice. Ludovic Orban s-a declarat convins că Dacian Cioloş nu are nicio şansă să formeze o majoritate şi a făcut apel la preşedintele Iohannis să revină cu ”picioarele pe pământ”.

 

”Fac un apel la preşedintele Iohannis să revină cu picioarele pe pământ, să renunţe la ambiţii şi jocuri politice, să înţeleagă că ţara are nevoie de un guvern stabil, competent, determinat să ofere soluţii imediate”, a declarat Orban.

 

Principalele declaraţii:

 

Din 1 septembrie, ne confruntăm cu o criză politică şi guvernamentală provocată de decizia unilaterală a premierului Cîţu de a demite ministrul Justiţiei fără consultarea coaliţiei şi a forurilor statutare PNL. Ne confruntăm cu o criză sanitară gravă provocată de explozia de infectări cu Covid-19. Ne confruntăm cu o situaţie economică gravă, care pune în pericol veniturilor românilor, după creşterea preţurilor.

Decizia de ieri a preşedintelui este mai degrabă o cacealma, care nu are ca obiectiv soluţionarea crizei, ci prelungirea ei şi adâncirea ei. Este evident, pentru orice om care cunoaşte situaţia politică şi poziţionarea partidelor, că în ciuda bunelor intenţii ale USR şi Dacian Cioloş, desemnarea sa nu ţine cont de principiul loialităţii constituţionale care trebuia respectat.

Desemnarea trebuia să fie în persoana unei persoane cu o şansă reală de a forma o majoritate. Vă spun de acum că partidele nu vor susţine învestirea unui guvern Cioloş.

Preşedintele şi-a îndeplinit atributul constituţional formal, dar nu pot să cred că preşedintele nu este conştient de faptul că Cioloş nu are şansa să facă o nominalizare. S-a întâmplat pentru că PSD şi PNL nu au făcut nicio propunere. La PSD e pagubă în ciuperci că n-au făcut-o, dar decizia PNL este una care, practic, a pus partidul în situaţia de a nu avea o propunere şi de a nu pune pe masa preşedintelui o posibilitate de desemnare a unui premier cu şanse de a face majoritate.

Singura soluţie este refacerea coaliţiei de guvernare formată după alegerile din 6 decembrie 2020, formată din PNL, USR, UDMR şi cu susţinerea minorităţilor. Era perfect la îndemână desemnarea unui premier din partea PNL, altul decât Florin Cîţu, o persoană decentă, onorabilă, care să se bucure de încrederea partenerilor de guvernare.

După ce joi, într-un BPR convocat la 12 noaptea, a decis să meargă la Cotroceni cu Cîţu propunere, la nici 24 de ore a schimbat mandatul şi a hotărât să nu meargă cu o propunere. Asta arată premeditare şi arată că conducerea PNL a ratat şansa de a reface coaliţia şi de a da un guvern responsabil, cu puteri depline.

Sunt convins că propunerea nu a fost făcută pentru că intenţia a fost de a consuma prima desemnare, pentru o altă persoană decât una propusă de PNL. Nici Iohannis, nici Cîţu nu au încredere într-o altă persoană din partid de a forma o majoritate.

Florin Cîţu nu mai are nicio şansă, în cazul în care este desemnat. Desemnarea lui Cioloş va adânci ruptura între PNL şi USR. Actuala conducere a PNL nu va sprijini învestirea domniei sale. AUR şi PSD au declarat deja că nu o vor face. Sunt convins că în spatele acestei cacealmale se ascunde dorinţa ca la a doua desemnare să fie nominalizat Florin Cîţu.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro