Criza din Ucraina şi tensiunile cu Moscova ar putea determina Alianţa Nord-Atlantică să ia în considerare o prezenţă militară permanentă în ţările membre din Europa de Est, a afirmat marţi comandantul suprem al Forţelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, potrivit Agerpres.

„Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice care se desfăşoară în estul Ucrainei şi rămânem deosebit de îngrijoraţi“, a declarat la Ottawa generalul Philip Breedlove în cursul unei conferinţe de presă în comun cu generalul Tom Lawson, şeful statului-major canadian al apărării.

Întrebat dacă recentele evenimente din spaţiul ex-sovietic ar putea duce la o prezenţă militară permanentă în a NATO ţările din Europa de Est, el a spus: „Cred că trebuie să ne gândim la aceasta“.

„Avem nevoie să evaluăm capacitatea noastră de reacţie, disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre pentru a fi în măsură să răspundem la această nouă paradigmă“, a explicat comandantul forţelor Alianţei.

„Rusia până în prezent a fost văzută ca un partener. De acum înainte, Rusia nu mai acţionează ca un partener, iar anexarea Crimeii a modificat această dinamică“ ', a subliniat generalul Philip Breedlove.

NATO a anunţat la jumătatea lunii aprilie întărirea apărării ţărilor din Europa de Est şi a sporit numărul patrulelor aeriene  efectuate de aviaţia sa deasupra ţărilor baltice. Unităţi navale urmează să fie trimise în Marea Baltică şi estul Mediteranei.

De asemenea, Washingtonul a anunţat desfăşurarea a patru companii de paraşutişti, 600 de soldaţi, pentru exerciţii militare în Polonia şi ţările baltice.

În mod normal, aceste trupe ar trebui retrase până la sfârşitul anului.