SUA vor trimite în ţările baltice, efective şi tehnică de luptă din cadrul Brigăzii 1 „Iron Horse“, unitate de elită a Diviziei a US Army, potrivit HotNews.ro.  Contingentul care va fi masat la frontierele Rusiei va fi compus din 700 de soldati, 20 de tancuri M1A1 Abrams însoţite de vehicule blindate Bradley şi Stryker, una dintre cele mai redutabile forte armate trimise pe terenul fostei Uniuni Sovietice, dupa cum scrie Reuters. Scopul este de a convinge Moscova că, spre deosebire de Ucraina, orice intervenţie a Rusiei în Lituania, Letonia sau Estonia o va pune în stare de război cu alianţa nord-atlantică (NATO). Toate cele trei ţări baltice au facut parte din URSS iar Moscova doreşte să-şi reafirme influenţa în această zonă, în special în zonele cu multi etnici ruşi.
Polonia, care încă suferă de o fobie faţă de politica rusească, rămâne foarte îngrijorată faţă de  actiunile Rusiei şi cere cu insistenţă mai multe forţe americane în regiune.

Este pentru prima oară de la finalul Războiului Rece când SUA trimite aduce tancuri şi vehicule blindate în Europa.

Rusia nu a stat degeaba şi a majorat cu 30% cheltuielile militare începând cu 2008. Anul trecut, a redeschis o bază din epoca Războiului Rece situată la graniţa cu Letonia şi o alta în Belarus, unde se afla zeci de elicoptere de atac şi avioane de vanatoare Su-27.
Potrivit analizei unui centru pentru cercetări în apărare din Estonia (ICDS), majoritatea unităţilor militare ruseşti din regiune au primit vehicule blindate noi. Rusia are, de asemenea, câteva sute de tancuri în regiune, potrivit analiştilor occidentali şi ruşi. Poate cel mai important lucru este că în ultimii patru ani Rusia a amplasat rachete balistice Iskander şi a upgradat rachetele anti-rachetă S-400 inclusiv în enclava Kaliningrad. Aceste rachete, spune ICDS, permit Rusiei să lovească ţinte din Polonia până în Finlanda permiţându-i totodată o apărare mai solidă împotriva atacurilor aeriene. Spre deosebire de avioane sau rachete de croazieră, rachetele Iskanders pot scapa de majoritatea sistemelor defensive ale NATO. Amplasarea acestor forţe, spune Moscova, este un răspuns direct la sistemul antirachetă amplasat de SUA în estul Europei.