Politicienii care candidează la alegerile locale au o lună la dispoziţie pentru a ne convinge să-i votăm. La urne se va merge pe 5 iunie. Faţă de alegerile trecute, primarul va fi ales dintr-un singur tur. Mai exact, cel care va obţine cel mai mare procentaj din voturi va ocupa funcţia de primar. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din rândul consilierilor judeţeni şi nu va mai fi votat direct.

Sunt aproape 3.200 de fotolii de primar şi 18,3 milioane de votanţi. În Bucureşti, competiţia se va duce între 12 candidaţi. Tot aici sunt şi cei mai mulţi români cu drept de vot, peste 1,8 milioane.

Cei mai puţini votanţi sunt în comuna Ceru-Băcăinţi, din judeţul Alba, unde sunt înregistraţi aproximativ 200 de votanţi.

14 comune din judeţul Covasna îşi ştiu deja primarii, iar candidaţii nu au nevoie de campanie electorală, pentru că vor fi singuri pe listele de vot. Celelalte partide mari spun că nu pot propune contracandidaţi din cauza legii, care prevede strângerea de semnături de la cetăţenii localităţilor respective.

„Trebuie să respectăm condiţiile legii, care permite o candidatură doar cu un număr minim de 100 de semnături. În mod sigur, în aceste localităţi nu se strâng 100 de semnături”, a declarat preşedintele PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, pentru Digi24.

Un singur candidat mai există şi patru comune din Buzău şi una din Vrancea.

Candidatul care vrea să fie primar în comuna cu acelaşi nume ca al său

În comuna Coşbuc din Bistriţa-Năsăud candidat pentru fotoliul de primar este George Coşbuc, chiar un strănepot al marelui poet.

Şi în comuna suceveană Drăguşeni e situaţie ciudată la aceste alegeri locale. Pe trei dintre candidaţi, cu şanse foarte mari de a câştiga primăria, îi cheamă la fel – Vasile Cepoi. Mai mult, între cei trei nu există niciun grad de rudenie. Candidatul PSD este primarul în funcţie şi se află la al treilea mandat şi îi va avea contracandidaţi pe Vasile Cepoi de la PMP şi Vasile Cepoi de la PNL.

Actualul primar a decis să-şi mai trecă un nume în buletin. „Eu sunt Cepoi Vasile Lică, pe buletin, în timp ce ceilalţi sunt Cepoi Vasile şi Cepoi Vasile. Pe buletinul de vot voi fi Cepoi Vasile Lică, iar ceilalţi doi vor fi Cepoi Vasile. Lumea cunoaşte, nu este nicio problemă, sunt iniţialele partidului, îşi ştiu opţiunile.

Cel de la partidul lui Băsescu candidează a treia oară cu mine. Eu mi-am schimbat buletinul anul acesta pentru că am ştiut că ei doi vor candida şi de asta şi mi-am pus Lică pe buletin”, a declarat primarul comunei Drăguşeni, Vasile Lică Cepoi, citat de adevarul.ro.

O situaţie asemănătoare există şi în comuna Zamostea, tot din Suceava. Aici, potrivit Digi24, actualul primar, PSD-istul Vasile Haliuc, îl va avea adversar pe liberalul Vasile Haliuc, rudă cu el.

Alegeri locale 2016. Cei mai vechi primari din ţară

Cel mai vechi primar de municipiu din ţară este Tudor Pendiuc. Acesta conduce Piteştiul din 1992. Acum va candida ca independent, după ce partidul din care făcea parte, PSD, a decis să nu-l mai susţină din cauza unor acuzaţii de corupţie.

Pe 7 noiembrie 2014, primarul Pendiuc a fost arestat preventiv fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. A fost eliberat după 9 luni de arest sub control judiciar. În prezent este trimis în judecată.

În comuna Doiceşti din Dâmboviţa, primarul Mircea Ismail (PSD) conduce neîntrerupt încă din 16 martie 1982. Edilul a fost ales pentru prima oară de săteni pe vremea în care România era Republică Socialistă. El e considerat cel mai vechi primar din ţară.

SURSA; GreatNews.ro