Pierderea de către PNL a tuturor ministerelor importante la negocierile cu USR PLUS şi UDMR, şi cedarea inclusiv a postului de şef al Cancelariei prim-ministrului către cei de la PLUS a aruncat partidul în aer. Ludovic Orban este acuzat că a cedat toate interesele partidului pentru interesul personal - acela de a fi preşedinte la Camera Deputaţilor.

Potrivit unor surse din conducerea USR PLUS, Orban ar fi participat de unul singur la împărţirea concretă a ministerelor, fără echipa de negociere delegată de partid şi cei de la USR PLUS şi UDMR au fost şi ei şocaţi de momentul în care liberalii, de-a dreptul stupefiaţi de faptul că Orban a acceptat să cedeze ministerele de la Transporturi, Fonduri Europene şi Dezvoltare, ar fi început să strige la preşedintele lor de faţă cu cei de la celelalte partide.

Ludovic Orban a plecat acasă imediat după ce a făcut anunţul privind ministerele pe care le va avea PNL în guvern şi i-a lăsat pe liderii liberali în stare de şoc.

Filialele din Ardeal se revoltă, spun surse liberale, respectiv Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Maramureş, Alba, cele controlate de lideri cu influenţă ca Emil Boc şi Ilie Bolojan, pentru că Orban ar fi sacrificat miniştrii apreciaţi şi cu rezultate bune ca Lucian Bode de la Transporturi şi Marcel Boloş de la Fonduri Europene. Ministerul Dezvoltării era un alt punct cheie pentru partid, acum va fi la UDMR.

PNL a obţinut, în urma negocierilor, ministerele Agriculturii, Educaţiei, Culturii, Finanţelor, cel de Interne, Energia, Apărarea şi Externele. Acestea din urmă îi aparţin însă de fapt lui Klaus Iohannis, el ţinând foarte mult ca ele să fie conduse de cei doi specialişti, Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu.

Pentru liberali era important ministerul Dezvoltării, cel care gestionează un buget uriaş, programele de dezvoltare locală şi banii pentru primari. De asemenea, Transporturile erau pe lista lor de interese, având în vedere proiectele de infrastructură promise în campanie. Însă, o mare înfrângere este pentru ei pierderea ministerului Fondurilor Europene, la pachet cu Planul de Rezilienţă, cel care este foarte important pentru Klaus Iohannis, care a negociat la Bruxelles fondurile ce îi revin României din planul european de reconstrucţie economică, şi care a fost unul dintre principalele puncte ale campaniei electorale a PNL.

Un alt motiv de indignare în rândul liberalilor este faptul că Orban evită să convoace şedinţa Biroului Politic, unde ar trebui să se valideze prin vot ministerele primite şi viitorii miniştri.

Preşedintele PNL se teme că la această şedinţă i se va cere să se retragă sau se va supune la vot înlocuirea sa din poziţia de candidat la preşedinţia Camerei Deputaţilor cu un alt liberal.

În plus, faptul că el insistă ca apropiatul său, Ionel Dancă, să fie numit ministru al Finanţelor, generează nemulţumiri suplimentare şi şedinţa BPN se anunţă a fi una extrem de tensionată.