Premierul ludovic Orban a anunţat la începutul şedinţei de Guvern că Executivul îşi va angaja răspunerea în faţa Parlamentului pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin.

 

”PNL susţine alegerea primarilor cu jumătate plus unu din cetăţenii care-şi exprimă votul la alegerile locale. Am iniţiat un proiect de lege tocmai pentru a transpune această voinţă a oamenilor, de conferire a unei legimităţi a acestor primari, prin impunerea obligaţiei ca primarul să fie ales cu 50 % plus 1.

 

Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de cod electoral, pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege de către plenul Camerei Deputaţilor. Ca atare, evident în discuţiile avute cu domnul ministru, am luat decizia de a ne angaja răspunedera în Parlament” - a anunţat premierul la începutul şedinţei de Guvern.

 

PSD a anunţat deja prin vocea preşedintelui interimar Marcel Ciolacu faptul că va depune moţiune de cenzură, dacă Guvernul PNL ”va schimba regulile electorale” chiar înainte de alegerile locale.

 

De altfel, social-democraţii au avertizat deja că vor trimite o scrisoare partenerilor externi ai României, în care vor reclama intenţia Guvernului Orban şi a forţelor politice care îl sprijină de a iniţia o schimbare a legilor electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

 

”Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care spune că nu ai dreptul într-un stat democratic şi european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa-ceva şi sperăm să nu se întâmple nici de această dată.” - a spus Ciolacu la acea vreme.

 

Guvernul propune amânarea termenului de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii

 

 

Guvernul a introdus, pe ordinea de zi a şedinţei de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prorogă până la 1 august termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocaţiei pentru copii.

 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a propus în şedinţa Cabinetului Orban introducerea pe ordinea de zi suplimentară a acestui proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro