România are „restanţe" la capitolul legislaţie în materie de siguranţă naţională şi securitate cibernetică şi are nevoie de o reformă legislativă care „nu mai poate întârzia", a spus preşedţintele Klaus Iohannis marţi, cu ocazia prezentării bilanţului SRI. Acesta a remarcat că absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate rămâne o temă sensibiliă şi că trebuie reluate discuţiile privind cadrul legal al securităţii cibernetice. Declaraţia şefului statului vine la două zile după ce premierul Dacian Cioloş a afirmat că SRI se plânge că nu are suficiente „instrumente”, invocând, printre altele, legea cartelelor pre-pay.

„Am vorbit şi despre restanţele pe care le avem în materie de legislaţie. Mă refer aici atât la reluarea discuţiei cu privire la legislaţia din domeniul securităţii cibernetice, cât şi la ansamblul reglementărilor în domeniul securităţii naţionale. Absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă care necesită timp, dezbatere şi coordonare. Dar nu mai poate întârzia", a spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele s-a referit şi la problema transparenţei şi a credibilităţii publice a SRI. Preşedintele a menţionat şi că este nevoie de o colaborare între SRI şi Comisia de control din Parlament, pentru ca astfel se pot asigura vizibilitatea şi credibilitatea Serviciilor.

„Într-o societate democratică, controlul parlamentar eficient este esenţial şi poate să asigure premisele transparenţei, colaborării între instituţii şi credibilităţii publice a Serviciului. O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de control parlamentar şi cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic si acţionează in acord cu principiile sale. Într-o democraţie consolidată, politicile şi strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere şi susţinere la nivelul societăţii", a explicat preşedintele.

Iohannis a ţinut să menţioneze că SRI se bucură de un grad mare de încredere din partea populaţiei.”Gradul de încredere de care se bucură din partea cetăţenilor României este mare. România este o ţară sigură scutită de incidente de securitate şi terorism. Am mulţumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetăţenilor României", a mai spus Klaus Iohannis