Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că este împotriva eutanasierii masive a câinilor comunitari, această soluţie fiind luată în calcul doar pentru câinii bolnavi şi nu ca metodă generală, în acest caz fiind considerată "barbară".

"Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari. Eutanasierea este o soluţie pentru câinii bolnavi, cu malformaţii, probabil. Cred că ar trebui studiată puţin o modificare de lege, în cazul câinilor agresivi, fiindcă există astfel de exemplare. Se pot identifica şi se pot eutanasia. Dar ca metodă generală, mi se pare de-a dreptul barbară. Dacă vorbim de legistaţie (…) nu ar fi benefică o lege detaliată, fiindcă fiecare localitate are specificul ei", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă.

Acesta consideră că problema câinilor comunitari este una care ţine de "curtea primăriilor, nu a Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei sau ONG-urilor". Potrivit acestuia, în Sibiu, problema câinilor comunitari este bine gestionată.

"După părerea mea, modul în care am început noi, în 2008, să rezolvăm problema, este o cale bună, dar care necesită mai mulţi ani. Noi ne-am hotărât să construim un centru special destinat câinilor comunitari, am înfiinţat un serviciu public care se ocupă de acest lucru. Câinii sunt prinşi în oraş, duşi la centru, unde sunt sterilizaţi, igienizaţi, ţinuţi la dispoziţia sibienilor cam 2 săptămâni, timp în care aceşti câini pot fi adoptaţi. Cei care nu vor fi adoptaţi, după perioada prevăzută de lege, vor fi repuşi în oraş, în cartierul de unde au fost luaţi. În acest fel se reduce foarte foarte mult rata natalităţii şi, în timp, această specie de câine comunitar va dispărea aproape de tot din peisajul urban. Nu se întâmplă repede, fiindcă aceşti câini sunt destul de rezistenţi, dar şi fiindcă foarte mulţi sibieni care nu doresc să preia răspunderea pentru un câine îl hrănesc totuşi pe lângă bloc, de exemplu", a explicat Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis a spus că se confruntă şi cu problema "câinilor musafiri", aduşi din alte zone şi abandonaţi în Sibiu, potrivit cotidianul.ro.

"Nu dispare repede specia şi deoarece se pare că există comunităţi din jur care au găsit şi ei soluţia pentru câinii comunitari: îi adună şi îi aduc în Sibiu. Noi ne ocupăm şi de aceştia. La o casă mare mai intră un musafir, nu e o problemă. Vreau să reiterez de ce cred că este bun conceptul nostru: pentru că este un concept lipsit de barbarie inutilă. Am auzit luări de poziţii în media că să omorăm toţi câinii vagabonzi. Nu mi se pare o abordare potrivită pentru perioada în care trăim, nemaivorbind de faptul că s-a încercat în multe oarşe, dacă îmi amintesc bine acum câţiva ani chiar şi în Bucureşti, fără niciun fel de succes", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai explicat că există şi alte soluţii pentru a scăpa de câinii maidanezi, una fiind adopţia internatională, care a fost îmbrăţişată la Sibiu.