România a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie, iar presiunea este deja foarte mare, scrie Politico Europe.

În următoarele luni, România va trebui “să navigheze” într-un peisaj politic şi diplomatic agitat, de la Brexit, la alegerile pentru Parlamentul European. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul de la Bucureşti este acuzat de încercarea de a diminua lupta anticorupţie şi de îndepărta statul de la valorile UE, potrivit sursei citate.

Politico.eu a publicat un top al celor 19 români a căror activitate trebuie urmărită în perioada în care ţara noastră va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE, pentru prima dată de la aderarea în blocul comunitar.

Luminiţa Odobescu, ambasador permanent al României pe lângă UE. “Ne vom confrunta cu multe provocări”, a declarat diplomatul pentru Politico. “Fereastra legislativă este destul de limitată, în timp ce avem o mulţime de dosare importante pe masă”. Ea a promis că preşedinţia română va fi “gata şi angajată” să înceapă lucrul la viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

Luminiţa Odobescu este diplomat cu expertiză în domeniul energiei, uniunii economice şi monetare, fiscalitate şi comerţ - a condus negocieri pe marginea acestor probleme în timpul discuţiilor de aderare.

Corina Creţu este comisar european pentru politica regională. Este membră a Partidului Social Democrat (PSD) aflat la guvernare, iar în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului European şi deputat în Parlamentul European, se bucură de o imagine bună la Bruxelles.

Achim Irimescu este şeful Departamentului pentru Agricultură şi Siguranţă Alimentară din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE. Una dintre sarcinile cheie ale echipei sale va fi finalizarea reformei legislaţiei generale a UE privind produsele alimentare - legislaţia privind modul în care societăţile publică informaţii despre produsele lor. De asemenea, el este şi purtătorul de cuvânt al României al Comitetului Special pentru Agricultură (SCA), unul dintre cele mai influente organisme agricole din cadrul Consiliului UE.

Dana Mănescu este coordonator social media şi comunicare vizuală la Comisia Europeană. În calitate de eurodeputat al preşedinţiei române, sarcina Danei Mănescu va fi să sublinieze activitatea tehnică a guvernului român şi să promoveze în acelaşi timp brandul ţării, încercând “să evite politica internă toxică a ţării şi corupţia”, scrie politico.eu.

Siegfried Mureşan este eurodeputat PNL şi purtător de cuvânt al PPE. În calitate de membru al Parlamentului European, Mureşan este şi vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru bugete. Mureşan are legături strânse cu Germania, lucrând în calitate de consilier al preşedintelui Comitetului pentru afaceri europene al Bundestagului.

Ana Grădinaru este manager de comunicare la Facebook. Grădinaru a fost consilier al vicepreşedintei Comisiei Europene, Neelie Kroes, şi s-a ocupat de comunicarea în situaţii de criză din ultimul an, încercând să atenueze revoltele deputaţilor faţă de scandalurile privitoare la agresiune sexuală, conţinutul terorist şi fenomenul fake news. Grădinaru are dublă cetăţenie româno-franceză şi a intrat în politica UE în calitate de stagiară în biroul lui Kroes, comisarul olandez care a elaborat o mare parte din planurile iniţiale pentru piaţa unică digitală europeană şi a făcut parte din campania Comisiei de a termina mobilitatea tarifelor de roaming în Europa.

Valentina Pop este unul dintre cei mai importanţi jurnalişti români de la Bruxelles, în prezent scriind pentru Wall Street Journal.

Marian Jean Marinescu este deputat în Grupul PPE şi joacă un rol extins în cadrul legislaţiei aviatice de la Bruxelles. Marinescu este printre primii membri ai Parlamentului României trimişi la Bruxelles după aderarea la UE în 2007. În prezent, inginerul aerospaţial este coordonator al PPE privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Ştefan Staicu este responsabil pentru domeniul sănătăţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Cristian Buşoi este eurodeputat PNL, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European.

Adina Vălean a fost preşedintele Comitetului pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European din ianuarie 2017, direcţionând lucrările privind probleme controversate, cum ar fi politica în domeniul climei, sănătăţii şi substanţelor chimice periculoase. La fel ca Buşoi, Valean este membru al Partidului Naţional Liberal şi al grupului PPE. Înainte de alegerea sa ca preşedintă a Comisiei ENVI, Vălean a fost vicepreşedinte al Parlamentului European.

Cosmin Boiangiu, diplomat de carieră, este ambasadorul adjunct al României pe lângă UE. Acesta va fi responsabil de conducerea lucrărilor Consiliului privind toate politicile legate de energie, climă, transport, agricultură şi competitivitate. Înainte de a-şi asuma rolul la Bruxelles în aprilie 2016, Boiangiu a fost ambasadorul României în Slovenia. Înainte de aceasta, el a fost responsabil de gestionarea relaţiilor României cu Naţiunile Unite în cadrul ministerului de externe.

Doru Frânţescu, fondatorul VoteWatch Europe, o organizaţie independentă care compilează date despre comportamentul voturilor guvernelor UE şi a membrilor Parlamentului European. Instrumentele sale de extragere a datelor şi de analiză au fost iniţial elaborate în 2009 pentru a informa publicul în contextul alegerilor pentru Parlamentul European. Frânţescu este, de asemenea, membru al Alianţei Europene de Inteligenţă Artificială.

Mihaela Pop şi Raluca Anghel sunt purtătorii de cuvânt ai Reprezentanţei Permanente a României la UE. Anghel s-a alăturat serviciului diplomatic al României din Parlamentul European, unde a lucrat în calitate de consilier timp de patru ani, urmând şase ani la Microsoft în calitate de manager de comunicare.

Ramona Niţă, Lucian-Petru Dobrogeanu, Corina Panaitopol, Karina Stan sunt responsabili cu politica digitală în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.