Un lider al PSD Belgia, Dan Luca, arată o fractură de comunicare între statul român şi funcţionarii români din organismele europene. Preşedintele PSD Belgia, Dan Luca, a făcut o vizită în Ploieşti pentru a participa la o dezbatere legată de capacitatea României de a influenţa politica europeană.

„Avem foarte mulţi funcţionari europeni, din România. Din punctul acesta de vedere am făcut paşi importanţi. Din păcate există o fractură de comunicare între statul român şi aceşti funcţionari importanţi care vin din România, pentru a afla ce pot face pentru România, care este strategia, viitoarea politica economică-socială a statului. Cancelarul german organizează o întâlnire, odată pe an, cu toţi funcţionarii de origine germană din instituţiile europene unde le prezintă noile strategii de lucru ale statului german.

Constat că nu avem opinii la nivel european deşi acestea ar fi ascultate. Euro-parlamentarii români sunt foarte reticenţi la lobby, o practică anglo-saxonă foarte răspândită acolo. Din păcate, nu numai la nivel instituţional dar şi mediul privat este la fel de timorat ori dezinteresat pentru a se face auzit la Bruxelles. De curând am strâns un grup important de reprezentare în domeniul energiilor regenerabile. Este un pas pentru obţinerea unui post de comisar român pe energie.