Britanicii încep să voteze joi asupra apartenenţei lor la Uniunea Europeană, într-un referendum istoric, cu un rezultat extrem de strâns potrivit sondajelor, care va stabili viitorul Marii Britanii şi pe cel al Europei.
După o campanie pasională, centrată asupra imigraţiei şi prosperităţii economice, un număr-record de cetăţeni - 46,5 milioane - încep să voteze la ora 7.00 (9.00, ora României).
Rezultatul final urmează să fie anunţat vineri dimineaţa.
Alegătorii sunt chemaţi să răspundă la întrebarea "Regatul Unit trebuie să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?". Ei aleg între două căsuţe de pe buletinul de vot - "să rămână" sau "să părăsească" UE.
Miza este enormă, iar toţi liderii europeni au intervenit pentru a-i reţine pe britanici, conştienţi că plecarea lor face să planeze ameninţarea unei dezintegrări a clubului statelor membre.
În afară de consecinţele economice imediate pentru ţară - turbulenţe puternice pe pieţe şi probabila cădere a lirei sterline -, un Brexit ar fi dăunător pe termen mai lung, au vertizat toate instituţiile internaţionale, de la FMI şi până la OCDE.
Două sondaje publicate miercuri creditau cu un uşor avans tabăra care susţine ieşirea din UE sau un Brexit (British Exit), însă un al treilea plasa tabăra favorabilă rămânerii în UE pe primul loc, declanşând un suspans. Casele de pariuri pariau în schimb în mod hotărât pe o rămânere în UE, cu 76% la 24%.
Un eventual Brexit va deschide totodată o perioadă de turbulenţe politice, o plecare probabilă a premierului conservator david cameron, care a lansat acest referendum şi a condus campania pentru rămânerea în UE.
El ar putea antrena totodată o spargere a regatului Unit, în cazul în care scoţienii, eurofili, îşi vor pune în aplicare planul de a organiza un nou referendum pe tema independenţei.