Un europarlamentar polonez a declarat, în cadrul unei dezbateri despre inegalitatea de gen, că femeile ar trebui să fie plătite cu sume mai mici decât bărbaţii, întrucât sunt mai „mai slabe, mai mici şi mai puţin inteligente“.

Janusz Korwin-Mikke, 74 de ani, europarlamentar polonez, cunoscut drept un aprig promotor al ideilor rasiste, a şocat ieri plenul deputaţilor din Parlamentul European. În cadrul unei dezbateri despre inegalitatea de gen, polonezul a declarat că ar trebui să existe diferenţe de salarizare între bărbaţi şi femei. El a spus că femeile sunt mai puţin inteligente, oferind drept exemplu clasamentul mondial al jucătorilor de şah: „Nicio femeie nu se află între primii 100 de jucători de şah ai lumii. Femeile sunt mai slabe, mai mici şi mai puţin inteligente. De aceea ar trebui să câştige mai puţini bani. Asta-i tot“.

În replică, europarlamentarul spaniol Iratxe Garcia Perez a declarat: „Conform argumentaţiei dumneavoastră, eu nu ar trebui să mă aflu astăzi aici. Ştiu că vă deranjează lucrul ăsta şi ştiu că aveţi o problemă cu faptul că femeile pot reprezenta cetăţenii la fel ca dumneavoastră. Eu sunt aici ca să apăr femeile din Europa de oameni ca dumneavoastră“.

Janusz Korwin-Mikke, care este liderul partidului polonez Coaliţia pentru Reînnoirea Republicii - Libertate şi Speranţă -   nu se află la prima afirmaţie discriminatoare. Cu ceva timp în urmă, el s-a referit la persoanele de culoare folosind termenul denigrator „niggers“.

Preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a anunţat joi declanşarea unei anchete ce ar putea duce la sancţiuni împotriva eurodeputatului de extremă dreapta Janusz Korwin-Mikke, pentru afirmaţiile sale sexiste.