Dintre cei 32.193 de deţinuţi din România, peste 27.000 vor putea vota duminică la alegerile europarlamentare, în timp ce peste 5.000, printre care Adrian Năstase şi Gigi Becali, nu-şi vor putea exercita acest drept, pentru că le-a fost interzis de instanţă.

"Dintr-un efectiv de 32.193 de deţinuţi, 27.027 vor putea vota la alegerile europarlamentare", au declarat, oficiali din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Singurii care nu vor putea vota duminică sunt cei 5.166 de condamnaţi definitiv în cazul cărora instanţa a dispus şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

În situaţia aceasta se află Adrian Năstase şi Gigi Becali, ale căror sentinţe au inclus şi această pedeapsă complementară, dar nu şi Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

Potrivit reprezentanţilor ANP, deţinuţii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunea electorală în spaţii special amenajate din penitenciare, unde vor fi aduse urne mobile.

În ceea ce priveşte persoanele care se află în arest la domiciliu, ele trebuie să anunţe la instanţa competentă că vor să părăsească locuinţa pentru a merge la vot şi, numai dacă această solicitare le este admisă, îşi vor putea exercita acest drept. La nivel naţional, peste 150 de persoane se află în arest la domiciliu, potrivit celor mai recente date statistice ale Poliţiei Române.