Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, plângerea formulată de PNL pe tema organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin, hotărârea nefiind definitivă.
PNL a depus pe 12 februarie o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului prin care a înştiinţat că va ataca Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale.
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, în contextul în care instanţa a respins sesizarea PNL privind alegerile locale, că liberalii vor ataca decizia instanţei, dacă există o cale de atac, afirmând că PNL este pregătit şi pentru alegeri într-un singur tur.
"Nu am comentat niciodată o decizie a unei instanţe. Ţinem cont de ea. O să vedem dacă mai avem vreo cale de atac. O să discutăm cu juriştii noştri şi o să vedem ce este de făcut. Dacă există o cale de atac (luăm în calcul atacarea deciziei-n.r.)", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, pentru MEDIAFAX.
Vasile Blaga a mai spus că liberalii sunt pregătiţi şi pentru alegeri locale într-un singur tur, afirmând că liberalii au făcut acest demers pentru a creşte reprezentativitatea aleşilor locali.
Demersul PNL este singura cale procedurală pe care partidul o mai avea la dispoziţie pentru a pune în discuţie legea alegerilor locale, respectiv organizarea acestora într-un singur tur de scrutin. Legea este în viogare şi nu poate fi atacată la CCR decât în cadrul unui proces pe rolul instanţelor sau, direct, de Avocatul Poporului.
Liderul PNL Alina Gorghiu a precizat, după depunerea plângerii pe rolul instanţei, că în pofida scepticismului unora, este timp suficient pentru ca instanţa de contencios administrativ să trimită dosarul la Curtea Constituţională care să dea o decizie, astfel încât alegerile locale să se desfăşoare în două tururi de scrutin.
PNL a luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti de a refuza transmiterea la CCR a sesizării privind neconstituţionalitatea organizării alegerilor locale într-un singur tur şi va face recurs la ÎCCJ, însă liberalii admit că nu mai sunt şanse şi cer alegătorilor să dea un vot util pe 5 iunie.
"Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând şi să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societăţii româneşti. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ", se arată într-un comunicat de presă al PNL.
Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obţinerea unui răspuns clar din partea singurei instituţii care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituţională, cu privire la situaţia permisă în acest moment de legea electorală.
"Un primar poate obţine mandatul cu votul unei minorităţi şi să-l exercite în pofida neîncrederii exprimată, prin vot, de o majoritate a celor care şi-au exprimat opţiunea. Astfel, situaţia în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puţin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, ridică semne de întrebare îndreptăţite asupra legitimităţii şi reprezentativităţii acelui primar", argumentează liberalii.
PNL mai precizează că menţinerea actualei forme a legii aruncă o umbră de îndoială asupra scrutinului din 5 iunie. "Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obţine un răspuns îndreptăţit asupra constituţionalităţii ori a neconstituţionalităţii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată"