Guvernul a aprobat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind a doua rectificare bugetară pe 2015, o rectificare pozitivă, la care au fost alocate toate fondurile solicitate de instituţiile statului, a anunţat premierul Victor Ponta.
„O nouă rectificare buget pozitivă. Toate instituţiile publice care au solicitat bani au primit, pentru că avem, suntem în continuare pe excedent bugetar. Dacă se vor cheltui toate sumele alocate, vom rămâne în ţinta de 1,86% convenită cu instituţiile financiare internaţionale şi în bugetul de stat”, a explicat Ponta.
Premierul a menţionat alocarea de 360 de milioane de lei pentru Sănătate, pentru majorarea salariilor cu 25% în întreg sistemul de Sănătate, dar şi pentru medicamente şi programe naţionale în domeniu.
Energia a primit 80 de milioane de lei pentru plata ajutorului de minimis şi 12 milioane de lei pentru exproprieri.
De asemenea, Agricultura a primit 750 de milioane de lei, din care 300 de milioane de lei ajutoare pentru secetă, 100 de milioane de lei pentru motorină, iar 370 milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană. „Mai avem încă 350 de milioane de lei în fondul de rezervă pentru cei afectaţi de secetă, însă trebuie să aşteptăm aprobarea Comisiei Europene în acest sens”, a spus Ponta.
Pentru plata în avans a titlurilor executorii pe 2015 şi 2016, Guvernul a alocat la rectificare 1,2 miliarde de lei, iar CFR primeşte 120 de milioane de lei.
Autorităţi locale primesc un miliard de lei pentru echilibrarea bugetelor locale şi 500 de milioane de lei pentru drumuri judeţene şi comunale. În plus, Ministerul Dezvoltării primeşte un miliard de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Totodată, plafonul Trezoreriei se majorează cu 700 de milioane de lei, iar Educaţia primeşte în plus 270 de milioane de lei pentru finanţarea învăţământului superior şi pentru burse.
Nu în ultimul rând, Ministerul Apărării Naţionale primeşte în plus 500 de milioane de lei, Ministerul Afacerilor Interne, încă 270 de milioane de lei, SRI suma de 140 de milioane de lei, STS un plus de 65 de milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe suma de 130 de milioane de lei, Cultele un buget suplimentar de 50 de milioane de lei, Fondurile Europene un plus de 750 de milioane de lei, iar Justiţia suma de 250 de milioane lei.