Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat dumunică la România TV că a scris draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Tudorel Toader a spus că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, de la 30 de zile în prezent, la toate cazurile în care completul care a judecat a fost constitut nelegal.

 

Astfel, ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.

 

„Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, va judeca”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit News.ro.

 

”Am pregătit un proiect de OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor vor putea face contestaţie în anulare, iar instanţa îi va judeca. OUG pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv care au pierdut termenul de contestaţie. Eu propun soluţia, am făcut draftul, doamna premier va decide”, a spus Tudorel Toader.

 

Toader a mai spus că nu crede că partenerii europeni vor avea ceva de criticat: ”ar însemna o invalidare a deciziei CCR, ceea ce nu s-a făcut niciodată până acum”.

 

Dacă OUG anunţat de Toader va fi adoptat de guvern, printre cei care vor putea ataca decizia definitivă de condamnare se va număra şi Liviu Dragnea. El a fost condamnat în 2015 de un complet de 5 judecători de la Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu suspendare. El a fost găsit vinovat de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

 

Tudorel Toader a mai anunţat şi o a doua ordonanţă de urgenţă în legătură cu protocoalele încheiate cu SRI, însă a precizat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

 

Reamintim că CCR a admis pe 7 noiembrie 2018 sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte şi a constatat existenţa unui conflict între Parlament şi Curtea Supremă. Judecătorii constituţionali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea adusă în 2013 legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toţi cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorţi, or, ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleşi astfel.

 

Decizia Curţii Constituţionale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentinţa de 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecţia Copilului Teleorman.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro