După 25 de ani de liberalism, Iulian Teodorescu, viceprimarul cu atribuţii de primar al Ploieştiului, a decis să nu mai stea în umbra politicii şi să candideze la postul de edil şef al oraşului. Teodorescu a recunoscut oficial că va candida în 2016, din partea noului partid ALDE, partid apărut în urma fuziunii dintre PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu şi PC-ul lui Daniel Constantin.

Iulian Teodorescu este primul candidat oficial la fotoliul de primar al Ploieştiului, şi având în vedere că alegerile de anul viitor se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, candidatul cu cele mai mari şanse.

Teodorescu va rupe mult din voturile PNL,  mai ales că liberalii fuzionaţi cu democraţii nu au desemnat încă un candidat. Cel mai vehiculat nume din partea PNL rămâne cel al senatorului Andrei Volosevici, dar acesta nu se bucură de sprijinul întregului partid, fiind contestat în principal de foşti săi colegi din PDL: Prin candidatura lui Iulian Teodorescu, liberali vor avea pe cine să voteze, mai ales că actualul primar interimar a condus PNL Ploieşti mai bine de 15 ani, reprezentându-i pe penelişti în Consiliul Local Ploieşti în trei mandate. Iulian Teodorescu a fost membru PNL din 1990, părăsind partidul nemulţumit fiind de fuziunea cu PDL.

Nici PSD nu a desemnat un candidat la postul de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, astfel că Teodorescu a început deja cursa electorală fără a avea contracandidaţi.