Peste 500 de primari au părăsit partidele pe listele cărora au fost aleşi în cele 45 de zile ale perioadei de intermercato politic. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Ponta a produs o adevărată furtună în administraţiile locale şi judeţene din toată ţara.

Decizia Curţii Constituţionale a României de a declara neconstituţională ordonanţa Guvernului a creat confuzie, cu atât mai mult cu cât CCR cere Parlamentului să ia o decizie în legătură cu aleşii transferaţi

Augustin Zegrean, presedintele CCR, a explicat că în cazul aleşilor locali care au plecat de la un partid la altul în baza OUG55/2014 care a fost declarată neconstituţională de Curte efectul final ar trebui să fie revenirea la situaţia anterioară.

"Deciziile Curţii sunt general obligatorii. Ce vreţi să facem mai mult? (...) Dacă vi s-ar fi luat casa printr-o ordonanţă, care după aceea ar fi declarată neconstituţională, ce aţi face? V-aţi lua casa inapoi. Aşa mă gândesc şi eu. Pierd mandatele? Asta este o întrebare la care aştept şi eu un răspuns de la cei care ... Vreţi să spun eu că toţi cei care au plecat, ar trebui să plece? Nu este aşa. In decizia Curţii aţi fi văzut că scrie acolo că Parlamentul prin Legea de respingere a ordonanţei trebuie să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse. Este text din Constituţie.Dacă nu se respectă nici Constituţia, mai mult ce putem noi face?

Parlamentul trebuie să dea o Lege de respingere a ordonanţei. In Constituţie la articolul 115. al. 8 scrie că în cazul respingerii ordonanţelor Parlamentul va scrie ce se întâmplă cu efectele care s-au produs. Ei au făcut-o ei să o dreagă.", a spus şeful CCR.

Doa că articolul din Constituţie nu precizează şi care este perioada în care parlamentarii trebuie să aprobe legea de respingere a ordonanţei, deci a putea dura luni bune până când acest act normativ să fie adoptat. În plus, parlamentarii, de la toate partidele, nu îşi vor permite să accepte ca migratorii să rămână fără mandate, pentru că, mai ales în cazul primarilor această decizie ar putea duce la procese în instanţă în principal pe motiv că edilii au fost aleşi uninominal.

Oricum decizia CCR a creat multă confuzie şi va mai dura mult până când lucrurile vor deveni clare.