Germania ar putea să trimită detaşamente speciale de elită KSK (Kommando Spezialkräfte) ale Bundeswehrului (Armata Germană) împotriva separatiştilor proruşi din oraşul Slaveansk, scrie jurnal.md, care citează publicaţia germană „Bild“. KSK ar putea interveni pe teritoriul Ucrainei în două ore.

Potrivit site-ului german, forţele speciale germane sunt deja în stare de alertă de luptă şi aşteaptă ordinal. Motivul pentru care reticenta administraţie de la Berlin este gata să intervină îl reprezintă capturarea a 4 cetăţeni germani din echipa de 13 observatori OSCE, -dintre care 3 sunt ofiţeri ai Bundeswehr – de către separatiştii proruşi.  

Cei patru germani sunt ostatici în oraşul Slaveansk din estul Ucrainei, iar forţele ucrainene nu pot să-i elibereze.

„Negocierile cu liderul separatiştilor, Veaceslav Ponomariov, nu s-au soldat cu succes. Luni, acesta a declarat că cei patru nemţi rămân în continuare captivi. Ulterior, subdiviziuni ale forţelor speciale şi ale poliţiei au intrat în alertă de luptă. Asta ar putea însemna că intervenţia forţelor speciale germane în situaţia din Slaveansk este aproape decisă“, notează „Bild”.

Potrivit sursei, un oficial ucrainean care a preferat să-şi păstreze anonimatul a recunoscut că forţele ucrainene nu sunt pregătite de o confruntare directă cu separatiştii. „Mulţi dintre soldaţii noştri nu sunt pregătiţi să deschidă focul în oraş. De aceea, o asemenea operaţiune specială poate fi îndeplinită doar cu ajutorul forţelor din afară“, a declarat funcţionarul.
KSK ar putea interveni pe teritoriul Ucrainei în două ore. „Dacă va fi un pericol real pentru viaţa cetăţenilor noştri, care se află în captivitate, trebuie să fie examinată şi posibilitatea aplicării unei asemenea variante“, a declarat expertul militar german Florian Hahn.
Contingentul forţelor speciale germane KSK este de 1100 de membri. Comandoul a participat la operaţiuni militare în Afganistan, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina. În misiunile de luptă ale KSK, în afară de spionaj, operaţiuni de diversiune, control anti-rachetă şi atacuri aeriene, intră de asemenea şi eliberarea din captivitate a cetăţenilor germani, dar şi a cetăţenilor ţărilor aliate.

Amintim că potrivit Ministerului german de Interne, din componenţa misiunii neînarmate reţinută la Slaveansk fac parte trei militari observatori din Germania, un militar german traducător şi patru soldaţi observatori din Danemarca, Cehia, Polonia şi Elveţia. Un elveţian bolnav de diabet a fost eliberat deja.

Anterior, liderul separatiştilor a declarat că militanţii vor tortura ostaticii solicitând anularea alegerilor prezidenţiale.