Rusia a „pus capăt de facto parteneriatului său cu Europa“, a declarat la Gdansk (Danzig germ.), în Polonia, preşedintele german Joachim Gauck, invocând în sprijinul acestei afirmaţii noul conflict militar de la „frontierele Europei“, (din estul Ucrainei), potrivit Mediafax. „Dorim un parteneriat şi relaţii de bună vecinătate (cu Rusia) în viitor, dar cu condiţia ca Moscova să-şi schimbe politica şi să revină la respectarea drepturilor popoarelor“, a spus Gauck, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. (Pe 1 septembrie 1939, trupele germane invadau Polonia şi declanşau cel De-al Doilea Război Mondial).

Acesta şi-a exprimat regretul faţă de modul cum a evoluat Rusia în ultima vreme. „Am crezut şi vrem să credem că şi Rusia, ţara lui Tolstoi şi Dostoievski, poate face parte din Europa“, a afirmat Gauck, vorbind despre „şocul“ noului conflict armat de la graniţele Europei, un conflict prin care se încearcă stabilirea de noi frontiere şi a unei noi ordini. „Este un fapt că stabilitatea şi pacea pe continentul nostru sunt din nou în pericol“, a punctat el.

Preşedinte al Republicii Federale din 2012, Joachim Gauck, în vârstă de 74 de ani, a fost pastor protestant în Germania de Est şi a activat împotriva politicii represive a regimului comunist. Deşi rolul preşedintelui în Germania este mai mult simbolic, toate puterile executive revenindu-i cancelarului, Gauck a vorbit totuşi de pericolul conflictul de la marginea Europei, conflict care riscă să degenereze într-un război european.