Elena Udrea spune, într-un interviu pentru Digi 24, că nu va candida la alegerile parlamentare din toamnă, că politica s-a degradat deşi au venit tineri, care au avut ”apucături capitaliste”, dar au moştenit şi practicile de nepotism de dinainte de 1989. Despre ea, Udrea spune că a fost ”unul dintre politicienii buni pe care i-a avut această ţară şi unul dintre miniştrii foarte buni pe care i-a avut această ţară”.

Deputatul Elena Udrea a spus că la alegerile parlamentare din acest an nu va candida pentru un nou mandat.

Întrebată dacă este o decizie definitivă, ea a răspuns: ”Mă întrebaţi acum, acum vă spun că nu mai candidez. Nu am stat să analizez mai mult de atât, dar decizia mea acum este să nu candidez”.

Ea susţine că nu neapărat o schimbare de generaţie va aduce o schimbare a modului de a face politică.

”Asta am văzut-o pe pielea noastră de la Revoluţie încoace. Dimpotrivă, mie mi se pare că politica s-a degradat, chiar dacă generaţiile care au venit de-a lungul timpului au fost mai degrabă educate în democraţie. Este un exerciţiu de politică nou, vom vedea dacă va aduce un plus modul de a face politică în ţara asta şi ţării în general pentru că politica este în slujba sau ar trebui să fie în slujba oamenilor”, a adăugat Udrea.

În ceea ce priveşte degradarea politicii, Elena Udrea a spus că se referă la prestaţia Parlamentului, la modul de promovare a oamenilor în funcţii publice, care nu s-a schimbat deloc, s-au perpetuat fix aceleaşi practici, indiferent ce generaţii au venit.

”Modul în care s-a exercitat şi viziunea asupra exercitării puterii publice, aveau mai mult respect pentru acest lucru cei care se formaseră în politică înainte de 1989. Cei care au venit tineri au venit cu apucături de capitalism, pe de o parte, pe de altă parte fix cu aceleaşi practici de nepotism, pe care le-am moştenit din vremea lui Ceauşescu. Deci a fost o combinaţie mai rea decât ce rămăsese după 1989. Mie nu mi s-a părut că schimbarea de generaţii adaugă lipsa de eficienţă a Parlamentului, degradarea, nu ştiu, a actului guvernamental, până la guvernul de azi, care este o catastrofă. Mie nu mi se pare că am mers spre mai bine”, afirmă udrea.

Ea spune că actualul Parlament i s-a părut ”inutil” şi că e nevoie de o schimbare de generaţii.

”Uitaţi, vă dau un nume sau nume care nu vor pleca şi care, probabil, că ar trebui să plece: domnul Vasile Blaga, pleacă? Nu ştiu dacă pleacă sau alţii din generaţia dânsului. Dacă nu se întâmplă o schimbare şi asta şi la nivelul societăţii pentru că şi politicienii nu pică de pe lună, politicienii se schimbă şi vin din societate. Dacă nu se va schimba mentalitatea, degeaba vin nume noi în politică”, susţine Udrea.

Întrebată despre faptul că şi ea a venit în politică cu foarte mulţi bani şi a fost sprijinită foarte mult de fostul preşedinte Traian Băsescu pentru a obţine anumite funcţii, Elena Udrea a spus: ”Eu despre mine cred că am fost unul dintre politicienii buni pe care i-a avut această ţară şi unul dintre miniştrii foarte buni pe care i-a avut această ţară. Faptul că în politică eşti sprijinit de un partid, de un lider, aceasta este structura, aşa se promovează în politică. Problema este dacă eşti în stare să faci ceva”.

Despre Traian Băsescu, ea a spus că fostul preşedinte ”rămâne un reper în politica românească”.

”De experienţa lui ar fi nevoie, se vede acum, cu un preşedinte inexistent şi incapabil să-şi exercite prerogativele, se vedea cam cât de mult ar fi însemnat pentru România Traian Băsescu. Nu ştiu dacă în Parlament, dar la vârful politicii româneşti, în vreun fel, cred că trebuie să rămână”, a apreciat Udrea.

Întrebată dacă rămâne apropiată de PMP, Elena Udrea a răspuns: ”E partidul pe care l-am crescut, pe care l-am construit. Cel mai frumos proiect politic din ultimii 26 de ani a fost PMP. Rămân apropiată, voi vota PMP, voi susţine liderii PMP”.

Ea a menţionat că nu va face campanie pentru PMP, dar va fi un alegător al acestui partid.