Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) a anunţat depunerea unui proiect de lege pentru stimularea angajării tinerilor într-un prim loc de muncă.

"Observând de-a lungul timpului că, pe piaţa forţei de muncă, tinerii au o problemă cu experienţa la locul de muncă (...) credem că această problemă poate fi rezolvată de acest proiect de lege, ce prevede că statul va subvenţiona salariul minim pe economie timp de un an şi jumătate, de asemenea, va scuti, pe această perioadă, toate taxele aferente angajatului şi angajatorului, deci un an şi jumătate statul va subvenţiona salariul brut, cu toate contribuţiile, unui tânăr între 16 şi 29 de ani. Angajatorul, care îl va angaja pe acest tânăr, are obligaţia ca şi el următoarele 18 luni, adică încă un an şi jumătate, să subvenţioneze, adică să ţină în plată acel loc de muncă, astfel încât tânărul respectiv, timp de 3 ani, are garantat un loc de muncă", a declarat liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, proiectul prevede că, dacă respectivul tânăr, dintr-un motiv sau altul, nu se adaptează la respectivul loc de muncă, angajatorul trebuie să angajeze în locul lui pe altcineva, în aceleaşi condiţii. Vochiţoiu a estimat că grupul-ţintă este de aproape 100.000 de tineri anual.

"Efortul bugetar real şi concret al statului, în fiecare an, după calculele noastre, este de aproximativ 15 milioane de euro. Este un efort bugetar suportabil, care ar asigura un loc de muncă pentru cel puţin 15.000 de tineri în fiecare an", a afirmat acesta.

El crede că acest proiect legislativ va fi un model de bune practici în toată Europa.

"A plecat ca un proiect de lege al UNPR, dar, în timp, datorită faptului că şi alţi colegi de-ai noştri au înţeles necesitatea acestei iniţiative, i s-au alăturat şi colegi parlamentari din PSD, ceea ce nu poate decât să ne bucure", a precizat liderul senatorilor UNPR.

Printre iniţiatorii propunerii legislative se numără şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.

"Angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri cu vârsta curprinsă între 16 şi 29 de ani primesc lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de muncă, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni", se arată în proiectul de lege propus de UNPR.