Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat, miercuri, de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite.

Schimburi de focuri intense s-au înregistrat în centrul capitalei franceze, Paris, pe Bulevardul Richard-Lenoir.

Persoane mascate, îmbrăcate în combinezoane negre, au pătruns cu forţa în sediul central al publicaţiei de satiră Charlie Hebdo şi au început să tragă la întâmplare cu arme Kalashnikov.
Mai mulţi martori spun că după ce au auzit focurile de armă, au observat cum doi bărbaţi mascaţi au fugit la bordul unei maşini.



Luc Poignard, un reprezentant al sindicatului francez, a declarat că atacatorii au urcat la atajul 2 al cădirii, unde se află echipa editorială. "Ştiau cu exactitate ce fac. E un mascaru!", spune acesta.

Câţiva bărbaţi cu cagule au ieşit în fugă şi strigau "Allah Akbar" şi "Profetul a fost RĂZBUNAT!", anunţă şi Europe1 News.

Charlie Hebdo este un controversat ziar de satiră francez, care în 2012 a publicat caricaturi ironice ale liderilor religioşi musulmani şi a Profetului Mahomed.  Jurnalistul caricaturist Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, a fost omorât de terorişti, informează Le Figaro.
În 2013, organizaţia teroristă Al Qaeda l-a inclus pe acesta pe lista celor mai vânate persoane pentru reproducerea unor desene ironice la adresa Profetului Mohamed.

Consiliul Musulman a condamnat atacul terorist pe care l-a numit "un act barbar împotriva democraţiei", relatează Le Monde.

Copiii au fost evacuaţi din şcolile şi grădiniţele din arondismentul 11, cartierul unde a avut loc atacul, informează publicaţia franceză.


Toate forţele poliţieneşti au fost puse în alertă, iar nivelul de securitate pe tot teritoriul Franţei a fost ridicat la cea mai înaltă cotă. Atacatorii se află încă în libertate, iar maşina cu care au fugit a fost găsită abandonată la periferia Parisului.

Au apărut şi primele reacţii internaţionale a celor petrecute în capitala franceză:

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Germania este alături de Franţa în aceste momente grele. Ea a adăugat că atentatul nu este doar un atac împotriva cetăţenilor francezi, ci reprezintă un atac împotriva libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare.

Reprezentanţii Rusiei au condamnat şi ei terorismul în orice formă existentă, a spus secretarul de presă al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat atacul terorist în "cei mai duri termeni posibili". Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că întreaga administraţie americană este solidară cu familiile celor ucişi.