Probleme în paradisul coaliţiei de guvernare? Întrebarea aceasta îţi vine în minte dacă asculţi declaraţiile celor doi lideri ai USL: Victor Ponta, preşedintele PSD, şi Crin Antonescu, liderul PNL.
Mai întâi, premierul Victor Ponta a spus, într-o emisiune la Antena 3, că nu are o relaţie tensionată cu şeful PNL, Crin Antonescu, precizând că îşi doreşte ca partenerul său de alianţă să nu "fie ca Băsescu".
"Nu se pune problema să am o relaţie tensionată cu Crin Antonescu, am vorbit la telefon şi înainte să vin la dvs. la televiziune... Vreau să cred că rămânem împreună şi, când o să-i fie greu lui Crin, noi o să-l apărăm. S-a întâmplat ceva, dl Cristoiu a scris zilele trecute un editorial în care a spus cum îi place că Antonescu, se poartă ca Băsescu. Laudele lui Cristoiu îl afectează pe Crin, ca şi pe mine, eu nu vreau ca Antonescu să fie ca Băsescu. E un moment dificil, dar trebuie să trecem peste el", a declarat prim-ministrul, ieri seara, la Antena3.
După câteva ore, semn probabil că noaptea nu a fost un sfetnic prea bun, Crin Antonescu a declarat, la Adevarul LIVE, că premierul a început un joc parşiv de imagine prin declaraţiile pe care le face cu privire la poziţiile sale asupra proiectului minier de la Rosia Montană.
Antonescu a spus că, din intervenţia de miercuri seară a premierului, el a înţeles că Victor Ponta este "absolut convins" că proiectul de la Roşia Montană este bun, corect şi aduce beneficii. "Eu cred că premierul vrea tare acest proiect, dar nu asumă răspunderea", a adăugat liderul PNL, într-un interviu la "Adevărul".
El a amintit că primul care a spus că nu mai are rost dezbaterea din Parlament a fost Victor Ponta.
Preşedintele Senatului a menţionat că singurul mod în care se poate opri dezbaterea din Parlament este ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe proiect, iar în caz contrar să vină în Parlament să-şi susţină punctul de vedere în favoarea proiectului. "Eu sunt acuzat de antepronunţare, dar primul care a spus că votează împotrivă este premierul", a mai spus Antonescu, apreciind că "a început un joc destul de parşivel", el fiind asociat cu Vasile Blaga.
Crin Antonescu a arătat că, după ce el a anunţat cum va vota, nu s-a mai discutat despre proiect, ci despre el, fiind lansate şi o serie de"minciuni".
"Nu înţeleg de ce nu a dat un aviz de mediu, cred că premierul vrea tare acest proiect, este dreptul domniei sale, dar nu doreşte să îşi asume răspunderea, aruncând la Parlament. Şi nu înţeleg acest lucru. Dacă vrei să iei un cartof fierbinte, îl iei şi îl decizi. Eu pot să gândesc, ca parlamentar: Dacă lucrurile sunt în ordine, cum le spune RMGC, cum le spune premierul, de ce nu asumă guvernul. ministrul Mediului, premierul acest subiect. De ce mi-l dă mie, Parlamentului? Înseamnă că undeva există nişte semne de întrebare."
Antonescu a vorbit şi despre atacurile venite din partea PSD la adresa sa.
"Dacă premierul se gândeşte să voteze împotriva proiectului, eu, ca partid, de ce să votez pentru? Din acel moment nu s-a mai vorbit despre proiect, ci despre Antonescu şi Ponta. Au început să vină tot felul de atacuri, la care nici nu am de gând să răspund. De unde rezultă clar că PSD-ul vrea să îl facă. Dar dacă vrea să îl facă PSD-ul, de ce nu rezolvă lucrurile pe la Guvern? De ce nu vine în Parlament să îl susţină?"
Întrebat dacă acest proiect are şanse să treacă în Parlament, Antonescu a arătat că se petrec lucruri ciudate acolo şi nu se poate stabili foarte clar.
"Se petrec lucruri ciudate în Parlament. În Senat, degrabă degrabă, în comisia juridică, în comisia de administraţie, aviz negativ unanim. Eu cred că totuşi, dacă până la urmă pledoaria de aseară pentru proiect este susţinută, dacă domnul Traian Băsescu îşi aduce aminte cu câte fervoare a susţinut acest proiect, îşi mai foloseşte relaţiile cu unii oameni din PDL, lucrurile se joacă. Doar PNL a spus foarte clar că nu îşi poate asuma acest proiect. PNL va vota împotrivă, probabil cu câteva excepţii, parlamentarii de Alba."