Secretarul Apărării, Chuck Hagel, şi generalul Martin Dempsey, şef al Statului Major Interarme american, au dat declaraţii noi legate de progresul acţiunilor militare derulate de forţele americane şi cele irakiene împotriva militanţilor Statului Islamic (SI).

Oficialii Pentagonului au recunoscut că au înregistrat un eşec în eforturile de a proteja triburile sunite din Irak în faţa agresiunii jihadiştilor şi de a forma o opoziţie moderată în Siria împotriva Statului Islamic.

„Ne evaluăm şi reevaluăm constant strategia de luptă împotriva IS. Ne va lua aproximativ trei, patru ani pentru a înfrânge această mişcare teroristă“, a declarat Hagel. Acesta a subliniat asupra complicaţiilor legate de conturarea unei strategii comune împreună cu aliaţii din Orientul Mijlociu.

Dempsey şi Hagel au admis că i-au îndemnat pe liderii irakieni să formeze o Gardă Naţională care să încorporeze  triburile Sunni din provincia Anbar, din estul Irakului, pentru a lupta împotriva SI.

Hagel a spus că forţele irakiene şi kurde au făcut câteva progrese dar nu sunt pregătite pentru lansarea unei ofensive majore. Acesta a lăudat spiritul de sacrificiu al luptătorilor kurzi care reuşesc să reziste în oraşul Kobane, din nordul Siriei, la graniţa cu Turcia, de peste o lună.