Liberalii au adoptat, vineri, noul Statut al partidului, care elimină din actuala formă apartenenţa la ALDE sau la Internaţionala Liberală, instituie sistemul de alegeri uninominale pentru conducerea partidului şi un mecanism de control al activităţii miniştrilor.

Lucrările congresului PNL au fost deschise cu intonarea Imnului Naţional. A urmat un scurt discurs al preşedintelui interimar al partidului, Klaus Iohannis, care s-a adresat delegaţilor cu sintagma ”dragi liberali”. El i-a rugat pe participanţi să-şi ocupe locurile în sală pentru a putea deschide congresul PNL.

Seniorul  Mircea Ionescu Quintus a anunţat că participă la al 17 lea congres al PNL din viaţa sa şi le-a prezentat delegaţilor salutul lui Radu Câmpeanu, care nu a putut fi prezent la întrunire din motive de sănătate. „Sunt mândru că sunt liberal, mândru că sunt român. Am credinţa că PNL va trece peste acest moment greu”, a spus Quintus.

”Să nu uităm că din şase preşedinţi din 1990 până acum, de faţă acum sunt numai doi şi cu cel de-al treilea, al cărui cuvânt l-am citit (Radu Câmpeanu - n.r.). Trei foşti preşedinţi nu mai sunt membri ai PNL, unii ducându-se în alte partide, alţii făcându-şi interese personale - aşa crezând dânşii”, a spus preşedintele de onoare al PNL.

El a arătat că, potrivit amendamentului pe care l-a propus, denumirea integrală, trecutul istoric, tradiţia, continuitatea şi unitatea PNL reprezintă ”valori imuabile, de neatins, de nediscutat, de continuat”. „Denumirea integrală, trecutul istoric, tradiţiile PNL  sunt valori care nu pot fi discutate

”Aceste valori garantează trecutul, prezentul, viitorul PNL. Sunt bucuros că acest amendament a fost primit de comisie. Dacă îl veţi vota, începând din seara asta am să dorm liniştit şi mai târziu am să mor liniştit”, a spus Quintus.

După discursuri s-a trecut la votarea noului Statut al PNL. Acesta  a fost adoptat, prin ridicare de mână, cu majoritatea voturilor celor peste 1.000 de delegaţi, înregistrându-se  şase voturi ”împotrivă” şi opt abţineri.

Înainte de a declara închisă prima zi a Congresului PNL, Klaus Iohannis, liderul interimar al liberalilor, a supus votului ordinea de zi a congresului de sâmbătă, când vor fi alese funcţiile de conducere şi vor fi adoptate o serie de rezoluţii.

Iohannis a anunţat că vor fi supuse votului şi dezbătute trei astfel de rezoluţii ale congresului, respectiv fuziunea cu PDL, afilierea la PPE şi propunerea nominală a candidatului din partea PNL pentru alegerile prezidenţiale.