USL caută acum un înlocuitor pentru judecătoarea Iulia Motoc, trimisă de Guvern la CEDO. O mutare inteligentă, în condiţiile în care, în prezent, Curtea este dominată de judecătorii propuşi de Traian Băsescu şi de PDL, iar prin plecarea Iuliei Motoc USL va dobândi majoritatea.

Cel mai probabil, viitorul judecător va fi propus de PSD, iar până acum au fost vehiculate două nume: cel al senatorului social-democrat Ioan Chelaru şi al Corinei Dumitrescu, membru CSM fără drept de vot.

Dumitrescu a fost propusă, anul trecut, pentru postul de ministru al Educaţiei, însă a fost nevoită să renunţe în urma scandalului falsificării studiilor universitare - şi-a trecut în CV că a absolvit cursurile Universităţii americane Stanford, dar presa a descoperit că această declaraţie era un fals.

La rândul său, Ioan Chelaru, celălalt nume vehiculat pentru postul de judecător al Curţii Constituţionale, este senator PSD din 2004. Anterior, el a fost avocat, fiind cunoscut pentru faptul că a fost apărătorul controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Ioan Chelaru

-din 2004 senator PSD

- din mai 2013 - preşedinte al Uniunii Juriştilor din România

- din 1980 - avocat

 

Corina Dumitrescu

- din iunie 2012 - membru CSM

- 2007- 2012- rector al Universităţii Dimitrie Cantemir

- fost secretar general în Ministerul Justiţiei.

 

Potrivit Constituţiei, judecătorii Curţii Constituţionale sunt desemnaţi, pentru un mandat de nouă ani, de către cele două Camere ale Parlamentului, la propunerea grupurilor parlamentare, şi de către Preşedinţie. Ei nu trebuie să fie neapărat magistraţi ci, potrivit articolul 143 din Constituţie, „judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.

Cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe Preşedintele României, solicitându-l să numească un altul în locul lui; numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor. Mandatul actualului judecător la CEDO, Corneliu Bîrsan, se încheie oficial în 16 decembrie, când împlineşte 60 de ani.