Guvernul din Libia a anunţat recent că Saadi Gaddafi, unul dintre fii fostului dictator Muammar Gaddafi, a fost extradat, joi, din Niger către Libia, în urma acuzaţiilor de crimă şi implicare în reprimarea revoltelor din 2011, informează Mediafax.

„Saadi Gaddafi a fost predat autorităţilor din Libia pe 6 martie. El se află în prezent în custodia poliţiei judiciare”, a precizat un comunicat al Guvernului din Libia.

De asemenea, oficialii au anunţat că Saadi Gaddafi va fi tratat conform normelor internaţionale privind tratamentul rezervat prizonierilor, extrădarea sa fiind o încercare de reconciliere a relaţiilor dintre Libia şi Niger.

În vârstă de 40 de ani, Saadi Gaddafi, a reuşit să se refugieze în capitala Nigerului înainte ca regimul condus de tatăl său, Muammar Gaddafi, să se prăbuşească. Autorităţile din Tripoli îl acuză de comiterea mai multor crime, precum şi de implicare în reprimarea revoltelor din 2011.

Saadi Gaddafi este vizat de asemenea şi de o serie de sancţiuni impuse de ONU, printre care interdicţia de a călători, precum şi blocarea averilor sale.

Extrădarea lui Saadi Gaddafi a fost primită cu indignare de unele organizaţii non-guvernamentale ce au ca domeniu apărarea şi respectarea drepturilor omului, adăugând că viaţa lui Saadi ar putea fi pusă în pericol în Niger.

Totodată, organizaţia Human Rights Watch a făcut apel ca Libia să aibă responsabilitatea organizării unui proces echitabil.

„Autorităţile trebuie să-l protejeze de tortură şi de tratamente crude şi inumane, să-l lase să fie văzut de un avocat, de familie şi de medici şi să-l prezinte rapid în justiţie”, a precizat directoarea Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Sarah Leah Whitson.

Un alt fiu al dictatorului libian, Saif al-Islam, a fost arestat în 2011 de către foştii rebeli din Zenten. Trei dintre fii lui Gaddafi, printre care şi Mutassim, au fost capturaţi şi omorâţi.

Văduva lui Muammar Gaddafi, alături de alţi trei copii - Ayesha, Hannibal şi Muhammad- , au reuşit să fugă din Libia în urma revoltelor din 2011, reuşind să se refugieze în Algeria.