Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, a fost trimis în judecată, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă. Acesta a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pe 30 ianuarie. El este acuzat că i-a dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro, pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ oferă CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit DNA, „În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A (C.E.O.) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni. Potrivit fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru S.E. Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru S.E. Işalniţa). Potrivit aceluiaşi document, durata contractuală era de 36 de luni, începând cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau „cel mai mic preţ” sau „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.
La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. S.A. a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă”, S.C. Grup Feroviar Român S.A. Bucureşti (G.F.R.) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era data de 29 ianuarie 2014. C.F.R. Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând S.C. C.E.O. S.A. şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).
Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Stoica Gruia, persoană ce controlează S.C. G.F.R. S.A., membră a grupului Grampet, a promis inculpatului Boştină Doru-Cătălin, avocat în cadrul Baroului Ilfov, că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta din urmă să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că are o asupra directorului general al C.F.R. Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea, de către Stoica Gruia, a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul SC. CEO.SA.
În acest context, inculpatul Boştină Doru-Cătălin i-a promis inculpatului Stoica Gruia că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi, pentru realizarea traficului de influenţă, un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra funcţionarului public, directorul general al C.F.R. Marfă.
Potrivit rechizitoriului, în intervalul 23, 24 ianuarie şi până în ziua licitaţiei 29 ianuarie 2014, inculpatul Boştină Doru-Cătălin l-a ţinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenţei, în scopul adjudecării contractului la licitaţia având ca obiect contractul de transport cărbune.
Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a „stopat” o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără T.V.A. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti“.