Vitalie Proca a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, la 21 de ani şi opt luni de închisoare, în dosarul în care este acuzat că l-a împuşcat în 2012, în cartierul Vitan din Capitală, pe Răzvan Isăilă, pe care l-a confundat cu interlopul Dumitru „Puiu” Mironescu, cel pe care trebuia să îl omoare, la comanda fraţilor Bogdan şi Răzvan Mararu. 

Instanţa a dispus condamnarea cetăţeanului moldovean Vitalie Proca la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat, la care a adăugat un an şi opt opt luni spor ca urmare a deţinerii de armă militară.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, pedeapsa fiind cu aproape zece ani mai mare faţă de cea dispusă de Tribunalul Bucureşti în ianuarie 2016.

Instanţa Tribunalului Bucureşti îl condamnase pe Vitalie Proca la 12 ani şi şase luni de închisoare, dispunând totodată expulzarea acestuia după executarea pedepsei. Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus ca Proca să îi plătească 20.000 de euro daune materiale şi 200.000 de euro daune morale lui Răzvan Isăilă, pe care l-a împuşcat de mai multe ori cu un pistol mitralieră, în 2012, în faţa locuinţei acestuia din Capitală, după ce l-a confundat cu Dumitru “Puiu” Mironescu, lider al lumii interlope din Piatra Neamţ.

Potrivit rechizitoriului, în 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, zis "Vanea", l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu. Proca l-ar fi confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012.

"În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară - un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 - asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare", au scris procurorii în rechizitoriu.

Proca a plecat din România după atentatul din cartierul Vitan, fiind prins în 6 februarie 2013, la Moscova. Acesta era căutat atunci atât de autorităţile române, cât şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra.

Vitalie Proca este în arest preventiv din noiembrie 2013, când a fost extrădat şi adus în ţară de la Moscova.