Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit, luni, Comisia de Contestaţii a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat preşedintele consiliului, Viorel Barbu. El a precizat că a fost respinsă contestaţia formulată de fostul vicepremier, decizia finală urmând să fie luată de Consiliul General al CNATDCU cel târziu miercuri.

În urma votului din CNATDCU de respingere a contestaţiei a fost 31 de voturi „pentru” şi două abţineri. Ordinul e pe masa ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, şi urmează să fie semnat în următoarele zile.

Ministerul Educaţiei a avut la dispoziţie zece zile să răspundă la contestaţia fostului ministru Gabriel Oprea. Săptămânile trecute, el a anunţat, după votul experţilor de la CNATDCU, că se va lupta pentru titlul său de doctor. Lucrarea respectă toate normele academice, susţine el.

Rămâne de văzut dacă Gabriel Oprea se va adresa instanţei, aşa cum a anunţat, acum că verdictul a rămas acelaşi.

Acuzaţia de plagiat la adresa lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea a apărut în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Şercan a demonstrat că întreaga lucrare a celui care pe atunci era ministru de Interne şi vicepremier, nu conţinea niciun citat cu ghilimele.

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată „Plângerea prealabila - perspectiva istorica”, a fost susţinută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD, avocat penalist în portofoliul căruia se află clienţi din lumea politică, de la Adrian Năstase la Dan Ioan Popescu şi fost rector al Universităţii private Nicolae Titulescu. 

Digi 24