Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Jandarmeria Română, 50 de persoane au fost ridicate din zona localităţilor Siliştea - Pungeşti în perioada 2-8 decembrie şi duse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui pentru a fi identificate şi pentru stabilirea condiţiilor în care s-au produs incidentele din timpul manifestaţiilor împotriva explorării gazelor de şist.

În urma audierilor, poliţiştii vasluieni au întocmit 39 de dosare penale, din care şase pentru blocarea drumului judeţean Vaslui – Gârceni, la Siliştea, 16 pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, 17 dosare pentru distrugere, fiind vorba în special despre protestatarii care au dărâmat gardul ce împrejmuieşte terenul deţinut de Chevron la Pungeşti şi un dosar penal pentru port ilegal de armă albă, respectiv cuţit.

Totodată, jandarmii au amendat 30 de protestatari, o parte dintre aceştia fiind cercetaţi şi penal pentru infracţiuni pe care le-ar fi comis în timpul manifestaţiilor. Sancţiunile aplicate de forţele de ordine sunt cuprinse între 500 şi 5.000 de lei, valoarea totală a acestora ridicându-se la 10.000 de lei.

Amenzile au fost date pentru "participarea la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine, adresarea de cuvinte şi expresii jignitoare, precum şi refuz de legitimare".

"Nicio persoană nu a suferit acte de agresiune fizică din partea jandarmilor, atât la locul unde s-au desfăşurat evenimentele, cât şi pe timpul deplasării sau pe durata activităţilor de identificare desfăşurate la sediul Poliţiei.

Pentru activitatea de constatare a împrejurărilor de săvârşire a faptelor antisociale, personalul Jandarmeriei Române şi-a asigurat mijloacele de probare necesare, respectiv înregistrări video şi fotografii operative, ce vor fi puse la dispoziţia organelor de urmărire penală”, se arată în comunicatul dat publicităţii luni de Jandarmeria Română.

Cele mai multe dosare penale şi amenzi au fost date în urma incidentelor de sâmbătă, când o parte din cei aproximativ 400 de protestatari care au participat la manifestaţia din zona terenului luat în concesiune de Chevron au dărâmat gardul care împrejmuieşte suprafaţa de 20.000 de metri pătraţi deţinută de compania petrolieră. Ulterior, jandarmii şi poliţiştii au trecut la percheziţionarea corturilor şi barăcilor ridicate vizavi de terenul deţinut de Chevron, după ce manifestanţii au aruncat cu petarde spre forţele de ordine.

În urma percheziţiilor, au fost găsite o cutie cu 20 de petarde, şapte recipiente de plastic cu capacitate cuprinsă între doi şi cinci litri, în total 19,5 litri, un recipient de 20 de litri şi o sticlă de un litru care avea ataşat un fitil din material textil, toate pline cu lichid cu miros specific de benzină.

În timpul manifestaţiilor, un tânăr din Braşov a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după ce a acuzat dureri în zona pieptului, în urma conflictelor cu jandarmii. Diagnosticat cu un traumatism toracic minor, tânărul a fugit din spital după ce, în urma radiografiei, s-a constatat că nu are nicio leziune toracică.

Imediat după incidentele de sâmbătă, Chevron a anunţat suspendarea activităţii în perimetrul deţinut în zona localităţii Siliştea. A doua zi dimineaţă, la mai puţin de 24 de ore de la producerea incidentelor, compania petrolieră şi-a reluat activitatea, în primă fază fiind reamplasat gardul distrus de protestatari. De luni, Chevron a continuat şi lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Luni, pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, în apropierea localităţii Siliştea, continuă să fie menţinute filtrele rutiere instituite de forţele de ordine în urma incidentelor de la sfârşitul săptămânii. Practic, toate persoanele, inclusiv şoferii de maşini care vor să treacă de acel baraj pentru a ajunge în localitatea Pungeşti sunt legitimate şi notate în carneţele de către forţele de ordine. Totodată, celor aflaţi în tranzit li se pune în vedere că nu au voie să oprească în dreptul terenului deţinut de Chevron.