DNA cere arestarea a patru oameni de afaceri israelieni, printre care şi miliardarul Beny Steinmetz, suspecţi în dosarul lui Remus Truică şi al lui Paul al României. Averea lui Steinmetz este evaluată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, ea provenind din afaceri cu diamante, minerit şi proiecte imobiliare.

În completarea comunicatului nr. 230/VIII/3 din 03 martie 2016 privind retrocedarea nelegală unei suprafeţe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov şi privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

La data de 17 decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

1. TAL SILBERSTEIN, om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor;

2. SHIMON SHEVEZ şi BENJAMIN „BENY” STEINMETZ, oameni de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor;

3. MOSHE AGAVI, om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunii de aderare la un grup infracţional organizat.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Pentru a pune în practică planul infracţional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup.

De la punerea în mişcare a acţiunii penale şi până în prezent, procurorii anticorupţie au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa celor 4 inculpaţi în faţa organelor judiciare, însă aceştia urmăresc tergiversarea cercetărilor faţă de ei şi în final sustragerea de la urmărirea penală.

Având în vedere aspectele menţionate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curţii de Apel Braşov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaţilor Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz şi Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă.

Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Braşov la data de 14 martie 2016.”

Benjamin "Beny" Steinmetz s-a născut în 1956 în oraşul israelian Netanya. Firma specializată în tranzacţii cu diamante moştenită de la tatăl său s-a extins fulminant şi s-a transformat într-un imperiu cu interese în mineritul de diamante, imobiliare şi exploatarea petrolului.

Cu o avere estimată azi la 1,2 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat, cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează. "Nu avem schelete în dulap", spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.

Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.

Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. A cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite pentru a ridica mii de vile şi apartamente. Însă criza financiară a dus la colapsul firmelor prin care grupul lucra în ţara noastră, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile pentru a recupera sumele investite.

O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

Digi 24