Cel puţin 45 de persoane au fost ucise şi alte 110 rănite duminică într-o triplă explozie în apropierea sanctuarului şiit Sayeda Zeinab din sudul capitalei Damasc, conform unui nou bilanţ furnizat de agenţia oficială de presă siriană, transmite AFP.

Agenţia Sana a raportat iniţial 30 morţi în cele trei explozii provocate, conform agenţiei, de o maşină capcană şi de doi kamikaze.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 47 de persoane, printre care numeroşi civili, au fost ucise în explozii. Bilanţul ar putea creşte, în condiţiile în care mulţi răniţi se află în stare gravă, a precizat OSDO.

'Două explozii (de origine) teroristă — una a unei maşini-capcană, urmată de o alta a unui kamikaze — au avut loc în zona Sayeda Zeinab", a relatat la rândul său postul oficial de televiziune sirian, care a vorbit despre "informaţii privind morţi şi răniţi", fără a oferi mai multe detalii.

Moscheea Sayeda Zeinab găzduieşte mausoleul unuia dintre nepoţii profetului Mahomed. Numeroşi pelerini şiiţi proveniţi din Iran, Irak, Golf şi Liban merg zilnic în pelerinaj în acest loc.

În februarie 2015, moscheea a fost ţinta unui atac sinucigaş soldat cu patru morţi şi 13 răniţi la un punct de control în apropierea sanctuarului. În aceeaşi lună, o explozie a vizat un autobuz cu pelerini şiiţi libanezi care veneau la moschee, provocând moartea a cel puţin nouă persoane. Atacul a fost revendicat de Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida.

AGERPRES