Producătorul de energie electrică şi termică Elcen, controlat de Ministerul Energiei, a achiziţionat în anul 2009 licenţe pentru sistemul de operare Windows Vista şi pentru pachetul Microsoft Office pe care nu le-a folosit niciodată şi nici nu le-a instalat pe vreun calculator, paguba fiind în valoare de peste 613.000 lei, arată un raport al corpului de control al premierului, în urma unui control realizat în toamna anului trecut.

Astfel, în urma verificărilor, corpul de control al premierului a descoperit că, în anul 2009, Elcen a cumpărat, de la o societate al cărei nume este ascuns în sinteza raportului, 400 de licenţe Microsoft Windows Vista, în valoare de 260.571,75 lei fără TVA, şi 400 de licenţe ale suitei Microsoft Office, în valoare de 636.027,36 lei fără TVA.

Licenţele includeau şi dreptul de actualizare (upgrade) la ultima versiune de produs comercializată pe toată durata contractului.

În acest fel, pachetul achiziţionat includea, practic, 400 de licenţe Windows 7 şi 400 de licenţe Office 2010, arată raportul corpului de control.

"Achiziţia a fost realizată fără o analiză temeinică la nivelul autorităţii contractante a necesarului de produse software şi a compatibilităţii acestora cu echipamentele hardware pe care operatorul economic le deţinea şi utiliza", arată raportul.

Inspectorii guvernului au descoperit că, până la 30 aprilie 2015, "societatea Elcen SA nu a utilizat (nici nu a instalat) cele 400 licenţe Microsoft Windows Vista pe care le-a achiziţionat şi recepţionat în cursul anului 2009 şi nu a exercitat dreptul de upgrade la ultima variantă de produs comercializată pentru toate licenţele achiziţionate".

Mai exact, Elcen nu a utilizat şi nici măcar nu a instalat 278 licenţe Microsoft Windows 7, adică 69% din licenţele cumpărate, şi 206 licenţe Microsoft Office 2010, sau 51% din cele la care avea dreptul. 

"Neutilizarea acestor licenţe a fost motivată de către reprezentanţii societăţii Elcen SA prin aceea că produsele software nu au fost compatibile cu echipamentele hardware pe care operatorul economic le deţinea", se arată în raportul corpului de control al premierului. 

În total, Elcen a plătit 1,08 milioane lei pentru licenţe, din care 613.767 lei, adică 57% din valoarea totală, reprezintă suma achitată pentru licenţele plătite, recepţionate, dar neinstalate şi nefolosite, reprezentând "pagubă cauzată patrimoniului societăţii", concluzionează raportul.