Şase persoane au fost arestate, în urma a zeci de percheziţii făcute în judeţele Galaţi, Suceava şi Botoşani, într-un caz de contrabandă cu ţigări aduse din Ucraina. Din august 2016 până în prezent, cei şase au introdus în România, în mod ilegal, peste 150.000 de pachete cu ţigări de diferite mărci, aceştia modificând mai multe autovehicule pentru ascunderea ţigărilor.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au făcut, în 19 aprilie, 32 de percheziţii la locuinţele unor persoane din judeţele Galaţi, Suceava şi Botoşani, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în contrabandă.

În perioada august 2016 - aprilie 2017, în judeţele Galaţi şi Suceava a acţionat un grup infracţional organizat ”cu extensii” în Ucraina, sprecializat în introducerea în România, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări şi în comercializarea acestora.

Grupul infracţional a fost constituit iniţial de către inculpaţii Plamadă Arcadie, Cernescu Mihai Petru, Dediu Daniel Lili, Mitrofan Liliana şi alte persoane, inclusiv cetăţeni ucraineni. La grupul infracţional organizat au aderat, în septembrie 2016, inculpaţii Jescu Vasile Cristinel şi Borza Alexandru Iulian.

În cadrul grupului inculpaţii aveau roluri bine stabilite pentru realizarea cu succes şi în condiţii de maximă ”conspirativitate” a activităţilor ilicite.

”Astfel, în timp ce inculpaţii Plamadă Arcadie, Cernescu Petru şi făptuitorii ucraineni aveau rolul de a se ocupa de introducerea în România din Ucraina a cantităţilor de ţigări în localitatea Vicovu de Sus, judeţul Suceava, şi de depozitarea temporară a acestora, inculpaţii Jescu Vasile Cristinel şi Borza Alexandru Iulian aveau rolul de a transporta cantităţile de ţigări către o parte dintre cumpărătorii acestora ce aveau rolul de a se ocupa de comercializarea en detail, fiind utilizat, în acest scop, inclusiv autovehicule ce fuseseră modificate structural în vederea disimulării mărfii de contrabandă”, arată DIICOT.