Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost decorată, joi, de ambasadorul Suediei, cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei pentru lupta împotriva corupţiei din România.

„Pilonul de rezistenţă în tot ce facem este legea aplicată în mod corect şi de aceea avem puterea să continuăm. Toate presiunile, toate încercările de intimidare, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes! Noi continuăm munca noastră la fel de consecvent şi hotărât”, a promis şefa DNA la ceremonia în cadrul căreia a fost decorată.

„Munca noastră îi nelinişteşte pe mulţi care se credeau de neatins şi îi deranjează pe cei care vor să folosească instituţiile statului în interes personal. E evident că mai avem provocări de trecut, dar noi vom continua investigaţiile”, a asigurat procurorul-şef al DNA.

La Ambasada Suediei a avut loc, joi dimineaţă, ceremonia de decorare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, care a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei pentru „lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România care constituie paşi importanţi spre îmbunătăţirea transparenţei şi a statului de drept în România”.

Titlul i-a fost înmânat Laurei Kovesi de către ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny, în prezenţa ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, precum şi a mai multor ambasadori ai unor state din Uniunea Europeană, a reprezentanţilor DNA şi ai altor instituţii şi ONG-uri din România care luptă împotriva corupţiei, informează News.ro.

„Azi e o zi importantă pentru noi, la Ambasada Suediei. Avem onoarea de a recunoaşte o femeie curajoasă, a cărei muncă impresionantă a rezonat în lume. În ultimii 25 de ani, România a trecut printr-un proces de tranziţie dificil. Primii ani de tranziţie nu au reuşit să rezolve multe aspiraţii, au contribuit la creşterea emigraţiei, dar apoi lucrurile au început să se schimbe. Crearea DNA, cu independenţă politică, a fost un pas important şi putem vedea din exemplele de luptă anticorupţie oferite de alte ţări că un cadru legal bun şi posibilitatea de a accesa resurse nu sunt suficiente pentru succes, e nevoie să ai oamenii potriviţi la conducere. Desemnarea Laurei Kovesi ca şefă a DNA arată că instituţia are acum persoana potrivită la conducere”, a declarat ambasadoarea Suediei, Anneli Lindahl-Kenny.

„Prin tine, România a dat un exemplu Europei şi lumii. Prin dăruirea ta, ai reuşit să dai speranţă Românei”, i-a spus ambasadoarea Laurei Codruţa Kovesi în momentul înmânării decoraţiei.

„Când vorbim de instrumente de combatere a corupţiei, Suedia constituie pentru noi un model. Lipsa imunităţilor şi privilegiilor speciale, transparenţa autorităţilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, principii care sunt stipulate în Constituţia Suediei în urmă cu peste 200 de ani, sunt demne de a fi însuşite şi de ţara noastră”, a declarat şefa DNA după ce a primit medalia. „Această decoraţie onorantă reprezintă pentru mine o recunoaştere a eforturilor constante făcute de colegii din DNA de a lucra profesional şi corect în lupta cu corupţia. Meritul meu este doar acela de a-i coordona, o echipă de profesionişti, de oameni curajoşi, care cred într-o Românie fără corupţie, într-o ţară în care onestitatea e un reflex, iar competenţa e criteriul cel mai important”, a completat Laura Codruţa Kovesi.