Turcia a anunţat că "va continua" retragerea trupelor sale din Irak, la o zi după discuţia telefonică dintre preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în care l-a îndemnat să ia o asemenea decizie pentru a linişti tensiunile dintre cele două ţări vecine, potrivit AFP.

"Ţinând cont de sensibilitatea părţii irakiene (...), Turcia va continua procesul demarat pentru retragerea trupelor sale staţionate în provincia Mosul (nord)", a informat Ministerul de Externe de la Ankara într-un comunicat.

Vineri, preşedintele SUA a insistat asupra necesităţii ca Turcia "să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului".

Irakul a cerut marţi "retragerea completă" a forţelor turce de pe teritoriul său.

Turcia a trimis în Irak în urmă cu aproape două săptămâni un contingent de 150 până la 300 de soldaţi şi vreo 20 de vehicule blindate în tabăra de la Bashiqa, în nordul ţării. Oficiali turci şi irakieni au anunţat luni retragerea parţială a acestor militari.

Ankara a afirmat că este vorba despre întăriri trimise pentru a asigura protecţia consilierilor militari care îi pregătesc pe combatanţii irakieni în lupta contra grupării SI, în special lângă Mosul. Bagdadul a acuzat însă o incursiune ilegală.

AGERPRES