La unele specii de păsări, forma ascuţită a aripilor, mai aerodinamice şi cel mai bine adaptate pentru călătoriile foarte lungi, a evoluat în numai o jumătate de secol spre o formă mai rotunjită, potrivită pentru zborurile pe distanţe scurte, au constatat cercetători de la Universitatea din Gdansk, care au pus acest fenomen pe seama încălzirii globale.

De 55 de ani, specialiştii polonezi capturează păsări în acelaşi loc şi le studiază cu aceleaşi metode, fără întrerupere, creând cea mai mare şi cea mai cuprinzătoare bază de date aflată în curs de elaborare din lume.

"S-ar putea pune întrebarea de ce studiem de 55 de ani aceleaşi păsări. Dar, chiar şi într-o astfel de perioadă scurtă de timp, aceste păsări au evoluat: forma aripilor s-a schimbat, deoarece păsările se adaptează la noile condiţii climatice impuse acestora de încălzirea globală, de urbanizare, de defrişări", a explicat Jaroslaw Nowakowski, ornitolog polonez de la Universitatea din Gdansk, doctor în biologie şi liderul acestui proiect. "Evoluţia este în faţa ochilor noştri. Aceasta nu este o istorie a dinozaurilor", a declarat el pentru AFP.

AGERPRES