Germania a sacrificat deja 45.000 de curcani weekendul trecut şi va eutanasia alte 3.000 de păsări după descoperirea mai multor cazuri de gripă aviară în mai multe ferme aviare în care a fost detectată tulpina virală H5N8, au anunţat luni autorităţile din această ţară, citate de Reuters.

Sacrificarea celor 45.000 de păsări din estul landului german Brandenburg a fost realizată după ce virusul H5N8 a fost descoperit într-o fermă din Dahme-Spreewald.

Autorităţile locale au spus că alţi 3.000 de curcani vor fi eutanasiaţi în nordul landului Schleswig-Holstein, deşi nu se ştie deocamdată dacă fermele din acea regiune au fost infectate tot cu H5N8 sau cu o altă tulpină virală.

Tulpina H5N8 a fost descoperită în peste 100 de păsări sălbatice din Germania în ultimele săptămâni şi mai multe epidemii de gripă aviară, izolate, au izbucnit în această ţară, în pofida implementării unor reguli de igienă stricte şi a unui ordin federal care a stipulat menţinerea păsărilor domestice în interiorul crescătoriilor în zonele cu risc sporit.

Focarele de gripă aviară din Germania au fost de mai mică amploare decât cele din Franţa, unde autorităţile au ordonat o sacrificare în masă - peste 800.000 de raţe -, după ce mai multe focare au fost confirmate în sud-vest, principala regiune producătoare de foie gras din această ţară.

Tulpini diferite de gripă aviară s-au răspândit în Asia în săptămânile trecute, determinând sacrificarea câtorva milioane de păsări în Coreea de Sud şi Japonia. Câteva infecţii umane au fost semnalate în China.