Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să declare operaţională prima fază a sistemului antibalistic din Europa, care are elemente în România, cu ocazia summitului de la Varşovia, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, susţinând că proiectul antirachetă nu poate intercepta rachete ruse.
"Obiectivul nostru este să putem institui capacitatea operaţională iniţială a sistemului antirachetă cu ocazia summitului NATO", a declarat Jens Stoltenberg la Bruxelles, conform presei internaţionale.
"Sistemul antibalistic nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează contracararea ameninţărilor din afara zonei euroatlantice", a insistat Stoltenberg, citat de agenţia italiană Nova, reiterând că proiectul antirachetă are caracter strict "defensiv".
"Este vorba de interceptoare care nu sunt ofensive, nu vor fi dotate cu focoase; nu vor putea intercepta rachete intercontinentale ruse", susţine secretarul general NATO.
Stoltenberg a admis că, deocamdată, nu există unanimitate la nivelul celor 28 de state NATO pentru declararea sistemului antirachetă operaţional cu ocazia summitului de la Varşovia, programat vineri şi sâmbătă.
Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. În luna mai, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, afirma că instalaţiile antibalistice NATO din România sunt capabile deja să intercepteze rachete strategice ruse, iar situaţia se va înrăutăţi în 2018, când va deveni funcţional sistemul similar din Polonia.
Mediafax