Regimul sirian a decretat un armistiţiu de 72 de ore în luptele cu rebelii, intrat joi în cea de-a doua sa zi şi salutat de Washington, dar nerespectat în totalitate pe teren, relatează AFP.

Chiar dacă au scăzut în intensitate, violenţele au continuat miercuri, mai ales în Alep, unde regimul şi rebelii au continuat să-şi bombardeze reciproc cartierele aflate sub control.

Mai multe grupuri rebele siriene au indicat că vor respecta noul armistiţiu temporar care coincide cu sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr ce marchează sfârşitul Ramadanului, exprimând însă îndoieli cu privire la seriozitatea angajamentelor regimului Bashar al-Assad.

"Un 'regim al liniştii' este aplicat pe teritoriul sirian pentru 72 de ore, începând din 6 iulie ora 01:00 (22:00 GMT marţi) până vineri la miezul nopţii", a indicat armata într-un comunicat.

Potrivit unei surse a securităţii siriene, armistiţiul vizează doar luptele cu grupurile rebele siriene, în timp ce grupările jihadiste Statul Islamic şi Frontul Al Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, care ocupă vaste regiuni ale ţării, nu beneficiază de el.

În cursul serii de miercuri, Kremlinul anunţase că preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Barack Obama au avut o convorbire telefonică în cursul căreia "şi-au confirmat voinţa de a intensifica coordonarea între militarii ruşi şi americani în Siria". Moscova nu a dat detalii despre forma pe care ar urma să o ia această coordonare.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama şi-a exprimat la rândul său, încă o dată, "neliniştile" cu privire la nerespectarea de către regimul sirian a încetării ostilităţilor şi a invitat Moscova "să facă presiuni" asupra regimului de la Damasc pentru ca acesta să-şi respecte angajamentele.

Convorbirea Putin-Obama a avut loc după ce secretarul de stat american John Kerry îşi exprimase speranţa că armistiţiul anunţat "va fi respectat de toate părţile".

"Ne-am angajat în discuţii cu diverse părţi, între care şi Rusia, asupra posibilităţii de a extinde" această nouă încetare a focului, a precizat Kerry, subliniind că un armistiţiu de 72 de ore nu este suficient, dar este "mai bun decât nimic".

AGERPRES