Aproximativ 400 de mercenari ai unei firme private de securitate americane sunt prezenţi în Ucraina şi luptă alături de armata ucraineană în operaţiunile duse împotriva separatiştilor proruşi, scrie ziarul german Bild am Sonntag.

Potrivit informaţiilor interceptate de Agenţia americană de securitate NSA şi transmise apoi serviciilor secrete germane(BND), mercenarii americani coordonează şi dirijează operaţiunile de gherilă împotriva separatiştilor proruşi din jurul oraşului Slaviansk.  Aceşti 400 de mercenari lucrează pentru Academi,  cunoscută sub numele de „Blackwater“, o firmă de securitate care a fost acuzată de uciderea unor civili în Irak, în 2007. Încă nu se ştie dacă guvernul de la Kiev a încheiat vreun contract în acest sens cu firma respectivă.

Săptămâna trecută, Bild am Sonntag a dezvăluit că zeci de specialişti ai serviciilor de informaţii şi ai FBI consiliază Guvernul de la Kiev pentru a pune capăt rebeliunii din estul Ucrainei şi pentru a crea un dispozitiv de securitate eficient.

Mercenarii Blackwater s-ar afla în apropierea oraşului Slaviansk, unde încearcă să elibereze oraşul de separatiştii ruşi, alături de forţele de ordine ucrainene.