Canada va desfăşura şase avioane de vânătoare F-18 în Europa de est pentru a participa la întărirea capacităţilor NATO în contextul agravării crizei din Ucraina, a anunţat joi premierul canadian Stephen Harper, potrivit Agerpres.

Potrivit surselor guvernamentale, avioanele vor fi staţionate în Polonia, dar biroul premierului a refuzat deocamdată să confirme această informaţie.

Anunţul guvernului canadian vine în urma declaraţiilor de miercuri ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în sensul că Alianţa nord-atlantică va dispune de „mai multe avioane în aer, mai multe nave pe mare şi va întări pregătirea forţelor sale terestre“.

NATO este deja pe cale de a-şi intensifica activitatea de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor baltice, unde trăiesc puternice minorităţi rusofone, ceea ce stârneşte temeri în rândul liderilor aliaţi cu privire la o „contaminare“ de la problemele din Ucraina.

„Canada continuă să condamne ferm ocupaţia rusă ilegală din Ucraina, ca şi gesturile militare provocatoare din partea Rusiei“, a mai afirmat premierul canadian, într-o conferinţă de presă.

„Recunoaştem necesitatea sporirii securităţii şi stabilităţii în Europa centrală şi în Europa de est“, a adăugat el, evocând măsurile luate de guvernul său, care, pe lângă desfăşurarea celor şase avioane de luptă, mai cuprind trimiterea a 20 de ofiţeri de stat major la cartierul general al NATO de la Bruxelles, pentru a participa la eforturile de planificare ale NATO.

Franţa a anunţat mai devreme joi că va desfăşura până la finele lunii mai multe avioane de vânătoare în cadrul misiunii NATO de supraveghere a spaţiului aerian baltic, iar Marea Britanie, Germania şi Danemarca şi-au oferit de asemenea serviciile.