Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, acuzat de luare de mită în formă continuată şi arestat preventiv pentru 30 de zile, săptămâna trecută, de Tribunalul Cluj, rămâne în arest, a decis, miercuri noapte, Curtea de Apel Cluj.

Astfel, instanţa Curţii de Apel Cluj a respins ca nefondată contestaţia formulată de Cătălin Cherecheş împotriva deciziei judecătorului de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Cluj privind arestarea preventivă a primarului din Baia Mare..

Totodată, instanţa Curţii de Apel Cluj l-a obligat pe Cătălin Cherecheş la plata cheltuielilor judiciare de 200 de lei.

Sentinţa de miercuri noapte este definitivă şi a fost pronunţată în Camera de Consiliu.

Cătălin Cherecheş a ajuns în faţa instanţei, miercuri, la ora 15.00, şi s-a arătat încrezător în capacitatea sa de a-i convinge pe magistraţi că nu reprezintă un pericol public şi că, prin urmare, poate fi cercetat în stare de arest la domiciliu sau sub control judiciar.

"Eu, în primul rând, sigur nu rămân aici şi de aici sigur ies viu. Cu siguranţă, în România se face şi dreptate şi am toată încrederea că astăzi se va face şi dreptate”, a spus acesta la intrarea în sala de judecată în care s-a analizat contestaţia depusă de către avocaţii săi.

După o şedinţă care a durat mai bine de şapte ore şi s-a încheiat la miezul nopţii, unul intre avocaţii lui Cherecheş a declarat că în timpul şedinţei de judecată a fost reclamată ilegalitatea unor înregistrări folosite de către procurori ca probe la dosar şi  s-a cerut luarea măsurii controlului judiciar pe durata anchetei.

"Nu se arată actele materiale cu privire la care s-a dispus inculparea. Am susţinut că cererea nu este justificată. Am arătat că această măsură a arestării preventive nu este justificată pentru că lipsesc indicii rezonabile cu privire la săvârşirea acelor acte de către domnul Cherecheş. Trebuie să fie prezente nişte riscuri şi nu este cazul la domnul Cherecheş. Am cerut în subsidiar luarea măsurii controlului judiciar”, a explicat Tiberiu Ban, unul dintre avocaţii primarului Cherecheş, la ieşirea din sala de judecată

La rândul său, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, adus, miercuri după-amiază, din arestuil IPJ Cluj, a declarat, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Cluj: "Cu siguranţă, mâine dimineaţă o să ciocnim un ou".

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urmă cu o săptămână, de Tribunalul Cluj, la solicitarea procurorilor DNA, Cherecheş fiind acuzat de luare de mită în formă continuată, însă avocaţii primarului au făcut recurs la decizia instanţei.

Tribunalul Cluj a decis să îl aresteze preventiv pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, cu scopul înlăturării "unei stări de pericol pentru ordinea publică”, dar şi pentru că o decizie mai blândă "ar fi de natură să genereze o stare de neîncredere în organele abilitate ale statului”, se arăta în motivarea judecătorului.

Potrivit DNA, Cherecheş i-a oferit unei persoane o funcţie la clubul sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare) şi i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului. În baza acestei înţelegeri, în perioada martie - august 2015, primarul din Baia Mare a solicitat şi primit 70.000 de lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar.

Marţea trecută, cu câteva ore înainte să fie reţinut de DNA, Cătălin Cherecheş şi-a depus candidatura pentru un nou mandat. Potrivit BEC Baia Mare, Cherecheş şi-a depus iniţial candidatura în 24 aprilie, din partea Forumului Democrat German, dar şi-a retras-o, pentru a se înscrie din partea UNPR.

Vineri seară, Judecătoria Baia Mare a respins candidatura lui Cătălin Cherecheş la funcţia de primar al municipiului Baia Mare, admiţând astfel contestaţiile formulate de Bogdan Hendre şi PSD Maramureş.

Hotărârea nu era definitivă şi a fost atacată cu apel la Tribunalul Maramureş.

Într-un mesaj postat, sâmbătă seară, pe pagina de Facebook a lui Cătălin Cherecheş, se arăta că Tribunalul Maramureş a admis apelul formulat de avocaţii primarului împotriva hotărârii Judecătoriei Baia Mare prin care fusese respinsă iniţial candidatura acestuia la alegerile locale, astfel că primarul poate candida pentru un nou mandat.