Consiliul NATO - Rusia se reuneşte miercuri, pentru prima oară după o pauză de doi ani, în încercarea de a detensiona situaţia în zona Mării Baltice şi în estul Ucrainei, informează site-ul postului France24.

Consiliul NATO - Rusia are loc pentru prima dată după anexarea Crimeei de către Rusia, în anul 2014, când în semn de protest, Alianţa Nord-Atlantică a întrerupt toate legăturile cu Moscova.

Relaţiile s-au înrăutăţit semnificativ în perioada scursă de la ultima reuniune, iar în ultima lună, forţele NATO şi cele aparţinâd Rusiei au fost implicate în două incidente în Marea Baltică.

La începutul lunii, mai multe avioane ruseşti au survolat la mică înălţime un distrugător american în Marea Baltică, iar Statele Unite au catalogat aceste manevre drept "simulări ale unui atac". Două zile mai târziu, un avion militar american a fost interceptat de un avion de vânătoare rusesc.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a caracterizat manevrele avioanelor Rusiei drept "nesigure" şi "lipsite de profesionalism".

Ambasadorii celor 28 de state membre NATO se întâlnesc, la Bruxelles, cu reprezentanţii Rusiei, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, îmbunătăţirea cooperării militare şi războiul din Afganistan.

Rusia acuză Alianţa Nord-Atlantică pentru deteriorarea relaţiilor, ca urmare a desfăşurarii de trupe în ţările est-europene, multe dintre acestea pledând pentru o mai mare susţinere din partea statelor vestice.

Reprezentantul rus la discuţii, Alexander Grushko, a declarat că va protesta faţă de activitatea NATO în apropierea frontierelor Rusiei.

MEDIAFAX