Bacteria E.Coli a fost descoperită în carne tocată de vită prelevată dintr-un supermarket din judeţul Gorj, precum şi în alte nouă probe luate de pe carcase de oaie din abatoare din judeţele Vâlcea, Sibiu şi Timiş, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Inspectorii ANSVSA au prelevat şi analizat 96 de probe, în perioada 3 - 14 octombrie, din următoarele produse: carcasă de bovine, carcasă de ovine, mici din carne de vită şi de oaie, carne tocată de vită, pastramă de oaie afumată, carne tocată de mânzat, cârnaţi proaspeţi, lapte crud de vacă, caş de vacă, brânză telemea, caşcaval şi brânză de capră, se arată într-un comunicat publicat marţi.
Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte din judeţele.
”Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Timiş, Călăraşi, Cluj, Botoşani, Gorj, Iaşi, Suceava, Vâlcea, Maramureş, Mureş, Vrancea, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, Bucureşti, Neamţ, Bistriţa Năsăud, Buzău”, se arată în comunicat.
Astfel, prezenţa bacteriei Escherichia Coli verotoxigenă a fost depistată în zece probe, una recoltată din carne tocată de vită dintr-un supermarket din judeţul Gorj, trei de pe carcasă de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Vâlcea, alte trei de pe carcasă de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Sibiu şi trei de pe carcasă de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din Timiş, potrivit ANSVSA.
Sursa citată precizează că în acest moment mai sunt în lucru alte opt probe prelevate în aceeaşi perioadă.
”Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, se mai arată în comunicat.
Acţiunea ANSVSA face parte din Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, demarat în data de 16 mai şi care se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016, ce presupune prelevarea şi analizarea de probe de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai - 14 octombrie, au fost efectuate 1,079 de probe, prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă fiind confirmată în 55 de cazuri.