Un elicopter al unei companii moldoveneşti, la bordul căruia se aflau inclusiv trei moldoveni, a efectuat o aterizare de urgenţă în Afganistan, iar persoane de la bord au fost luat ostatice. Potrivit TASS, aparatul de zbor nu lucra pentru ONU.

Elicopterul moldovean ai cărui pasageri şi echipaj au fost luaţi ostatici de către talibani în provincia afgană Faryab nu lucra pentru Misiunea ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA), a declarat marţi Farhan Hak, un adjunct al unui purtător de cuvânt al ONU, pentru agenţia rusă Tass.

Potrivit site-ului agenţiei Tass, postul moldovean Publika anunţa, citându-l pe ministrul moldovean de Interne în exerciţiu Oleg Bălan, că luptători talibani au luat ostatici trei membri ai echipajului şi 18 pasageri din elicopterul moldovean, în provincia Faryab.

Postul moldovean anunţa că un elicopter de tip Mi-8, aparţinând firmei moldovene Valan International Cargo Charter, ar fi participat la o operaţiune ONU de menţinerea păcii în Afganistan. Elicopterul a fost capturat pe teritoriul provinciei Faryab, aflate sub controlul talibanilor.

UNAMA nu este o misiune de menţinerea păcii, ci este autorizată să susţină autorităţile afgane în procesul naţional de reconciliere, să monitorizeze situaţia drepturilor omului în ţară şi să coordoneze efortul umanitar.

Autoritatea Aeronautică Civilă, citată de Unimedia, a confirmat marţi seara că elicopterul de tip Mi-17-IV, aparţinând companiei moldovene Valan, a aterizat forţat în timp ce efectua o cursă Mazari-Sharif (OAMS) – Camp Shaheen – Maymene la aproximativ 25 de kilometri nord de Maymene.